Tutkimustulos: Apple Watch voi havaita koronatartunnan sykevälivaihteluun perustuen

Älykellot voisi olla yksi toimiva ase taistelussa koronapandemiaa vastaan.

Sydämen sykettä mittaavat laitteet havaita koronavirustartunnan jo tavallisia diagnostisia menetelmiä, kuten PCR-koronatestiä, aiemmin.

Tämä selvisi jälleen Mount Sinai Health Systemin, joka on New Yorkin kaupungin suurin akateeminen sairaalaorganisaatio, suorittamassa tutkimuksessa, jossa käytettiin laitteena Apple Watchia.

Tutkimustulokset julkaistiin Journal of Medical Internet Research -julkaisussa.

Warrior Watch Study -nimisessä tutkimuksessa havaittiin, että pienet muutokset tutkimukseen osallistuneiden Apple Watchin mittaamassa sykevälin vaihtelussa (HRV) kertoivat COVID-19-tartunnasta jopa seitsemän päivää ennen tavanomaista koronatestiä. Lisäksi tietoja käyttäen pystyttiin määrittelemään myös koronavirusoireista kärsivät henkilöt.

Koronavirustartuntojen aiempi havaitseminen älylaitteiden avulla voi auttaa muun muassa vähentämään jatkotartuntoja ja olla näin osa taistelua pandemiaa vastaan.

Mount Sinain tutkimukseen osallistui satoja sen terveydenhuollon työntekijöitä huhti-syyskuun 2020 välillä. Osallistujat käyttivät Apple Watchia ja vastasivat päivittäin kysymyksiin sovelluksen kautta.

Muutosten sykevälivaihtelussa havaittiin voivan ennustaa tutkimukseen osallistujilla olleen koronavirustartunta tai sen oireita.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että 7-14 päivän sisällä koronavirusdiagnoosista HRV-sykevälivaihtelu alkoi normalisoitua eikä ollut enää tilastollisesti poikkeava ihmisistä ilman koronatartuntaa.

Puettavien, sykettä ja muita elintoimintoja mittaavien, laitteiden käyttöä koronavirustartunnan havaitsemiseen on tutkittu jo aiemmin. Myös suomalaisen Oura-yhtiön sormuksen on havaittu voivan vastaavasti havaita koronaviruksen oireet jo varhain ja suoritetun tutkimukseen mukaan ainakin kolme päivää etukäteen. Tämän myötä Oura saikin hyvää näkyvyyttä päästeessään mukaan NBA-koripallosarjan paluuta pelikentille kesällä 2020.