Tutkimus: Android-puhelinten käyttäjät iPhone-käyttäjiä turvallisempia kuskeja liikenteessä

Laaja tutkimus kertoo Android-käyttäjien olevan iPhone-kansaa turvallisempia kuskeja.

Pohjois-Amerikassa vaikuttava, autovakuutusten vertailuun keskittyvä Jerry on toteuttanut laajan tutkimuksen, jossa Android- ja iPhone-älypuhelinten käyttäjiä vertaillaan toisiinsa liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Tutkimuksessa vertailtiin 20 000 yhdysvaltalaiskuljettajan toimintaa yli 13 miljoonan ajetun kilometrin matkalla, ja tulokset olivat päivänselvät – Android-käyttäjät päihittivät iPhone-kansan jokaisella ajoturvallisuuden osa-alueella.

Tutkimus keskittyi yleiseen ajoturvallisuuteen, keskittymisen herpaantumiseen, vauhtiin, kääntymiseen, kiihdyttämiseen ja jarruttamiseen.

Android-käyttäjät ansaitsivat enemmän pisteitä jokaisella osa-alueella. Taulukko: Jerry.

Android-käyttäjät veivät nimiinsä jokaisen kategorian, mutta suurin ero havaittiin keskittymisen herpaantumisessa. Applen iPhoneihin mieltyneet eivät tulosten mukaan kykene säilyttämään keskittymistään yllä yhtä hyvin.

Alustasta riippumatta ”varttuneempi, naimisissa oleva väestö sekä talonomistajat, Keskilännessä elävät ja vähintään kandidaatin tutkinnon suorittaneet” ajoivat turvallisemmin. Myös hyvät luottotiedot yhdistettiin turvalliseen ajotyyliin.

Mielenkiintoista kyllä, Android-käyttäjät vaikuttivat ajavan turvallisemmin taustamuuttujista riippumatta. Heikosti koulutettu, velkainen Android-sinkku suoriutui siis paremmin kuin korkeakoulutettu ja varakas iPhone-omistaja.

Jerry arvelee, että erot saattavat ainakin osittain johtua tunteista. Android Authority mainitsee aiemmat tutkimukset, joissa Android-kansalaisten on todettu olevan iPhone-käyttäjiä tunnollisempia ja rehellisempiä, ja sääntöjäkään he eivät riko yhtä usein.

Android- ja iPhone-käyttäjien välillä on aina ollut tietynlaista jännitettä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että henkilökohtaista kuljettajaa valittaessa tarjokkaita kannattaa ajokortin lisäksi pyytää näyttämään älypuhelimensa.