Suomalaisyrityksen kuulokeprojekti lupaavassa vireessä – etsii ratkaisua uniongelmiin

Suurin osa ihmisistä kärsii uniongelmista jossain kohtaa elämäänsä. Monesti ongelmat johtuvat ympäristön taustamelusta, kuten puolison kuorsauksesta tai ulkoa kantautuvasta liikenteen melusta. Paljon matkustaville ongelmia saattavat aiheuttaa myös lentokoneen turbiinien kohina tai ympäristön yleinen meluisuus.

Yhtenä ratkaisuna ympäristön meluisuuteen on usein tarjottu korvatulppia, joissa on kuitenkin yksi keskeinen ongelma — kuulokkeet eivät pelkästään hiljennä liikennemelua ja kuorsausta, vaan vaimentavat myös töihin herättävän herätyskellon äänen. Tämän ongelman ratkaisemiseksi oululainen QuietOn-tiimi onkin viime aikoina paiskinut töitä.

QuietOnin ratkaisu ongelmaan on langattomat nappikuulokkeet, jotka perustuvat vastamelutekniikkaan. Tekniikan ideana on käyttää vastamelua tasaisten äänien vaimentamiseen, mutta samalla päästää yksittäiset korkeammat äänet kuulokkeiden läpi. Käytännössä kuulokkeet vaimentavat esimerkiksi taustalta kuuluvan liikenteen kohinan, mutta päästävät herätyskellosta kuuluvat korkeammat äänet läpi. Samoin esimerkiksi muiden ihmisten kanssa keskustelun pitäisi olla mahdollista, vaikka kuulokkeet sensuroivatkin taustalta kuuluvat matalammat äänet.

Tällä hetkellä QuietOn-kuulokkeet voi tilata Indiegogon sivuilta 120 euron hintaaan. Toistaiseksi projekti on kerännyt tukea yli 130 000 euron edestä.