Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Traficom etsii keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi - operaattoreille tulossa uusi määräys

Traficom haluaa valjastaa operaattorit kitkemään huijauspuheluja.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo valmistelevansa yhteistyössä Suomessa toimivien teleoperaattoreiden kanssa keinoja estää huijauspuheluissa yleiseksi muodostunut soittajan numeron väärentäminen. Tavoitteena on kansainvälisten rikollisten toiminnan vaikeuttaminen ja estäminen.

Huijauspuhelut ovat yleistyneet viime aikoina merkittävästi, ja Traficomin mukaan soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuodesta alkaen merkittävä ongelma myös Suomessa. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa jo 7,1 miljoonaa euroa. Huijauspuheluissa voidaan houkutella uhreja esimerkiksi antamaan verkkopankkitunnukset tai tietokoneensa etäohjattavaksi.

Soittajan numeron väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta Suomeen soitettuja puheluja. Suomen sisäisissä puheluissa ongelmaa ei käytännössä esiinny. Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Nyt Traficom valmistelee yhdessä teleoperaattorien kanssa keinoja, joilla soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi voidaan estää. Näistä keinoista tullaan määräämään teleoperaattoreita velvoittavassa määräyksessä. Tällöin teleoperaattori voi huolehtia siitä, että numero kuuluu liittymäasiakkaalle, jolla on käyttöoikeus kyseiseen numeroon. Muutosten myötä puhelun vastaanottajan olisi puolestaan mahdollista jälleen luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä. Lisäksi suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltija voi luottaa siihen, ettei hänen puhelinnumeroaan käytetä rikoksiin.

”Väärennetyllä numerolla soitettujen puhelujen estäminen on yksi toimenpide huijausten ja rikollisen toiminnan karsimiseksi. Samalla valmistelemme ja teemme muita toimia huijausten estämiseksi yhteistyössä muun muassa Keskusrikospoliisin ja teleoperaattoreiden kanssa. Nämä eivät poista sitä, että edelleen meidän kaikkien on huolehdittava siitä, ettemme me tai läheisemme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksiamme tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme”, korostaa johtaja Jukka-Pekka Juutinen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Traficom korostaa, että suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen. Suomessa toimivat yritykset voivat myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihdepalveluja tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Tällöin yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa. Yritysten kannattaakin varmistaa, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut ovat järjestetty näin, sillä muutoin jatkossa puhelut voivat estyä kokonaan.

Jo nyt osin ulkomailta soitettujen puhelujen soittajan numero muutetaan tuntemattomaksi numeroksi, ellei numeron oikeellisuutta kyetä varmistamaan. Näin toimii esimerkiksi Elisa.