Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Microsoft-pomo: "Tilanteemme älypuhelinmarkkinoilla kestämätön"

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella myöntää, että yhtiön heikko osuus maailman älypuhelinmarkkinoista on kestämätön. Hänen mukaansa yhtiön tavoitteena on kuitenkin maailma, jossa itse laite merkitsee vähemmän kuin palvelut, joihin sillä pääsee.

Nadella puhui Microsoftin tilanteesta BuzzFeedin haastattelussa viime viikolla ja kuvaili yhtiön tavoitteita. Tutkimusyhtiö Gartnerin viimeisimmän raportin mukaan Microsoftin osuus maailman älypuhelinmarkkinoista oli vain 1,7 prosenttia, mikä Nadella mukaan on kestämätöntä. Kuitenkin hänen mukaansa on harhaanjohtavaa tuijottaa vain yksittäisten tuotteiden markkinaosuuksia. Olennaisempaa on saavuttaa paikasta toiseen ulottuva käyttökokemus, jossa itse laitteilla ei niinkään ole merkitystä.

Nadella puhuu mobiilista käyttökokemuksesta, joka tarkoittaa eri asiaa kuin mobiililaitteet. Microsoft on vienyt monia palveluitaan pilveen, ja tarkoituksena on saada palvelut ja sovellukset tavoitettaviksi useilla erilaisilla laitteilla. Nadella kuvailee, kuinka ihminen voi päivän aikana käyttää useita erilaisia laitteita, kuten älypuhelinta, tietokonetta, televisiota tai vaikkapa pelikonsolia. Hänen mukaansa Microsoft haluaa tarjota eri palvelut ja niihin tallennetut tiedot niin, että ne ovat aina käytettävissä riippumatta siitä, mitätai kuinka montaa erilaista laitetta ihminen päivän aikana käyttää. Nadellan kuvailema ideologiaon helposti nähtävissä Microsoftin nykyisissä toimissa, sillä tätä nykyä yhtiö kehittää muun muassa mobiilisovelluksiaan ahkerasti sekä Windowsille että myös Androidille ja iOS:lle.

Nadella myöntää, että Microsoft on menettänyt paljon kolmannen osapuolen ohjelma- ja sovelluskehittäjien innosta, mutta hän uskoo, että innokkaita kehittäjiä voidaan jälleen löytää Windows 10:n ansiosta. Windows 10 on käytettävissä useilla eri laitteilla, niin puhelimella kuin tietokoneellakin, ja myös Microsoftin Xbox One -pelikonsoli on kovaa vauhtia muuttumassa Windows 10 -tietokoneeksi. Lisäksi Nadella uskoo tulevan HoloLensin tuovan paljon ”eliittikehittäjiä” takaisin Microsoftin leiriin.