Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tietoturvauhan luovaa Windows 7:ää käyttää yhä hämmästyttävän moni - ilmainen tapa päivittää Windows 10:een toimii yhä, vaikkei Microsoft sitä markkinoi

Windows 7:n käyttäminen ei ole enää millään tavalla suositeltavaa.

Microsoft lopetti tuen Windows 7 -käyttöjärjestelmäversiolleen jo vuosi sitten tammikuussa 2020, mutta yhä edelleen Windows 7:n suosio on pysynyt hämmästyttävän korkeana – huolimatta siitä, että käyttöjärjestelmä, joka ei enää saa edes tietoturvapäivityksiä, on nyt huomattava tietoturvariski.

Joidenkin tilastojen mukaan Windows 7:n osuus käytössä olevista Windows-tietokoneista on vielä jopa yli viidennes.

Windows 7:stä kannattaa ehdottomasti siirtyä uudempaan Windows 10 -versioon – varsinkin sen onnistuessa yhä edelleen täysin ilmaiseksi ja useimmissa tapauksissa varsin helpostikin. Edelleen toimiva ilmainen päivitystapa nousi nyt jälleen esille Softpedia– ja Windows Latest -sivustojen artikkelien myötä.

“Microsoft sitoutui tarjoamaan kymmenen vuotta tuotetukea Windows 7:lle, kun se julkaistiin 22.10.2009. Tämä kymmenen vuoden ajanjakso on nyt päättynyt, ja Microsoft on lopettanut Windows 7:n tuen voidakseen suunnata tukea uudempiin teknologioihin ja mahtaviin uusiin kokemuksiin. Windows 7: n tuen päättymispäivä oli 14. tammikuuta 2020. Kyseiselle tuotteelle ei ole enää saatavilla teknistä tukea ja Windows Updaten päivityksiä tietokoneen suojaamiseksi. Microsoft suosittelee vahvasti, että siirryt Windows 10:n käyttöön välttääksesi tilanteita, joissa tarvitset sellaista palvelua tai tukea, jota ei enää ole tarjolla”, toteaa Microsoft verkkosivuillaan.

Tärkeiden tietoturvapäivitysten lisäksi Windows 7:llä ovat lakanneet toimimasta myös jotkin palvelut. Windows 7:ään liittyvät palvelut lopetetaan myös ajan mittaan, ja osa suljettiin jo tammikuussa 2020.

Näin päivität Windows 10:een ilmaiseksi

Microsoft mainosti aikanaan Windows 10:n julkaisun jälkeen näyttävästi maksutonta päivitystarjousta Windows 10:een mutta tuo päivitystarjous päättyi 29. heinäkuuta 2016.

Huomattavasti hiljempaa Microsoft on ollut siitä, että todellisuudessa päivittäminen ilmaiseksi Windows 10:een on onnistunut sen jälkeenkin – ja on yhä nytkin mahdollista Windows 7 ja Windows 8.1 -käyttöjärjestelmistä. Näin on, vaikka Microsoft itse sivuillaan kirkkain silmin ohjeistaa päivitysnälkäisiä käyttäjiä ostamaan täyden Windows 10 -version kaupasta tai hankkimaan uuden tietokoneen.

Päivittäminen Windows 10:een onnistuu ilmaiseksi lataamalla päivitystyökalu Microsoftin sivuilta tämän linkin kautta. Päivitystyökalu tulee ensin ladata omalle tietokoneella ja sen avaamisen jälkeen edetä ohjelman antamien ohjeiden mukaisesti.

Windows 7:n ja Windows 8.1:n päivittäminen Windows 10:ksi onnistuu joko suoraan aiemmasta käyttöjärjestelmästä tai vaihtoehtoisesti luomalla uusi asennusmedia – joko poltettuna CD-levylle tai luotuna USB-tikulle.

Windows 10:n aktivointi vaatii aidon olemassa olevan Windows-lisenssin. Päivitettäessä käyttöjärjestelmä edeltävästä versiosta ei asennuksen yhteydessä tarvita Windowsin 25-merkkistä tuoteavainta. Jos asennus suoritetaan tyhjästä uudelleen asennusmedian avulla, tarvitaan tuoteavain. Jos aidon lisenssin avain on muuten hukassa, saa senkin kaivettua esiin tarvittaessa myös suoraan Windows-käyttöjärjestelmästä.

Windows-versioista Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium ja Windows 8.1 Home Basic päivittyvät automaattisesti Windows 10 Home -versioon ja Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate ja Windows 8.1 Professional puolestaan Windows 10 Pro -versioon.