Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Telian 5G-verkko laajeni Oulussa

Telia kertoo sen 5G-verkon laajentuneen Oulussa.

Oulussa jo varhaisessa vaiheessa avattu teollinen pilottiverkko laajeni loppuvuoden aikana yleiseen käyttöön eri puolilla kaupunkia.

Telia kertoi lokakuussa kiihdyttävänsä 5G-verkon rakentamisohjelmaa samalla kun yhtiö käynnisti 5G-laitteiden ja -liittymien myynnin.  Oulu oli yksi Suomen ensimmäisiä 5G-kaupunkeja, kun Telia avasi testitaajuuksilla toimivan verkon Oritkari-Nuottasaaren alueelle jo yli vuosi sitten. Nyt verkon rakentaminen on edennyt hyvää vauhtia, ja Telian 5G-verkko palvelee Oulusssa keskustan lisäksi muun muassa Linnanmaan ja Peltolan alueella.

”Haluamme tarjota 5G:stä kiinnostuneille asiakkaille nopeasti mahdollisuuden käyttää tulevaisuuden verkkoa nyt, kun 5G lähtee toden teolla liikkeelle”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

5G-verkot tuovat mukanaan yleisesti nopeammat tiedonsiirtonopeudet. verkon kehittyessä ajan myötä pienemmät viiveet sekä mahdollistavat suuremman laitemäärän kytkemiseen verkkoon.

Vuoden 2019 lopussa Telian 5G-verkko oli käytössä jo seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Turku). Verkon rakentaminen jatkuu vuoden 2020 alussa näillä alueilla, ja sen jälkeen rakentamisohjelma laajenee nopeasti uusiin kaupunkeihin.

Tarkemmin tietoa Telian 5G-kuuluvuudesta löytyy sen sivuilta.

Telia tarjoaa 5G-puhelimiin 1 000 ja 450 Mbit/s -maksiminopeuksiin yltäviä liittymiä ja mobiililaajakaistakäyttäjille 1 000 Mbit/s 5G-liittymää. ”Tuomme viimeisimmät 5G-laitteet myyntiin sitä mukaa kun markkinat kehittyvät. Kannattaa muistaa, että uudet 5G-laitteet ovat valmistajiensa kärkilaitteita, jotka takaavat parhaan käyttökokemuksen myös huippunopeassa 4G-verkossamme”, Janne Koistinen sanoo.

Telian 5G-verkon palvelut tulivat ensimmäisenä valikoitujen yritysasiakkaiden käyttöön muun muassa pilottihankkeissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla. Oulussa 5G-verkko on tukenut alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

Laajimmin 5G-verkkoa Suomessa on toistaiseksi rakentanut Elisa, joka on avannut verkkonsa jo 13 kaupungissa ympäri Suomea.

Operaattoreista DNA on aloittanut 5G:n tarjoamisen aluksi kiinteällä Koti 5G -palvelulla.