Telia poistanut käytöstä jo 1,7 miljoonaa vanhaa puhelinpylvästä - 70 000 jäämässä yhä käyttöön

Kehitys kehittyy, ja samalla se tarkoittaa myös vanhasta luopumista.

Telia on nyt kertonut, että sen puhelinpylväiden kierrätysurakassa on reilun kymmenen vuoden aikana siirretty jo 1,7 miljoonaa pylvästä kierrätykseen.

Puhelinpylväiden kierrätys siirtyi loppusuoralle, kun Telia lopetti lankapuhelinpalvelut vuoden 2019 lopussa. Tarpeettomiksi käyneiden puhelinverkon pylväiden purkaminen on jatkunut Telialla jo lähemmäs 15 vuotta. Ensimmäiset miljoona pylvästä poistettiin vuosina 2008-14. Seuraavan seitsemän vuoden aikana on karsittu noin 700 000 pylvästä.

Telia lopetti lankapuhelinpalvelunsa vuoden 2019 kuluessa.

Pylväitä puretaan, kun vanhaa teknologiaa korvataan uudella. Suurin osa pylväistä puretusta verkosta on ollut valmiiksi tyhjillään. Kaapelia on runsaan 10 vuoden aikana poistettu yli 80 000 kilometriä eli pari kierrosta maapallon ympäri.

Telian mukaan pylväslinjojen purkaminen on vauhdittunut viime vuosina, kun myös energiayhtiöt siirtävät ilmajohtoja maahan toimintavarmuuden lisäämiseksi. Telian kaapeleita on vuokralla noin 140 000 tällaisessa yhteiskäytössä olevassa pylväässä, ja yhtiöllä on jäljellä noin 135 000 omaa puhelinpylvästä.

Telian mukaan aivan kokonaan puhelinpylväät eivät tule katoamaan suomalaisesta maisemasta.

”Telian käyttöön jää noin 70 000 pylvästä, jotka palvelevat esimerkiksi kallioisessa maastossa sijaitsevia tukiasemia. Pylväitä uusitaan lahotarkastuksen perusteella parin tuhannen vuosivauhdilla, ja kaapeleita päivitetään kuituyhteyksiksi”, kertoo projektipäällikkö Markku Harjula Telialta.

Vielä vuonna 2019 Telia arvioi, että pylväitä jäisi käyttöön noin 100 000, joten jatkosuunnitelmat ovat supistuneet muutamassa vuodessa.

Puhelinpylväiden käyttöikä on noin 40 vuotta. Poistuvien pylväiden kierrätys on keskeinen osa urakkaa, sillä pitkän käyttöiän takaavan suojakäsittelyn vuoksi pylväiden uusiokäyttö on tiukasti rajattua ja käytännössä pylväät käsitellään ongelmajätteenä.

”Laituri- ja mökkirakentajien haaveisiin ovat topparoikkamme tottuneet jo pitkään vastaamaan ’valitettavasti ei’”, Harjula naurahtaa.