Telia ja Nokia pilotoivat tulevaisuuden 5G- ja 6G-taajuuksia 6 gigahertsin taajuusalueella - tuo merkittävästi lisää kapasiteettia

Mobiiliverkkojen kehittyessä suurempia tiedonsiirtonopeuksia on osaltaan haettu korkeammilla taajuusalueilla.

Nyt Telia ja Nokia kertovat kokeilleensa kenttätesteissä mobiiliverkon ylempää 6 gigahertsin taajuusaluetta, jolla saadaan merkittävästi lisää kapasiteettia ja peittoa nykyiseen tukiasemaverkostoon erityisesti taajama-alueille.

Pilotti kertoi 6 gigahertsin taajuusalueen avulla voitavan jatkossa parantaa suorituskykyä käyttäjältä verkon suuntaan ja rakentaa laajoille alueille lisäkapasiteettia 5G- ja tuleviin 6G-verkkoihin.

Verkkoliikenteen ja mobiililaajakaistan kysynnän jatkuvasti kasvaessa operaattorit tarvitsevat tehokkaita tapoja verkkokapasiteetin ja -peiton rakentamiseen. 5G:n seuraavien versioiden ja 6G-verkkojen käyttöönotto kasvattavat tätä tarvetta entisestään, toteaa Telia.

”Pilotti osoitti, että käytetyllä korkeammalla taajuudella voidaan saavuttaa kattava peittoalue 5G:n 3,5 GHz:n verkon tukiasematiheydellä, jolloin vältytään uusien tukiasemapaikkojen rakentamiselta. Pystymme rakentamaan kumppanimme Nokian teknologialla taajama-alueille lisää kapasiteettia ja parantamaan verkon nopeutta haja-asutusalueilla”, arvioi Telian mobiiliverkoista Suomessa vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Telian mukaan operaattorit tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä lisää taajuuksia keskitaajuuksilla liikenteen kasvuun vastatakseen. Nyt pilotoidun ylemmän 6 gigahertsin taajuusalueen jakamisesta matkaviestinnän käyttöön päätettiin Maailman Radioviestintäkonferenssissa 2023.