Teknavin kokeilussa uusi iPhone SE: Katso miten se eroaa lippulaiva-iPhonesta

IPhone SE on Applen uusin älypuhelin, joka kosiskelee pienistä näytöistä pitäviä käyttäjiä. Teknavi sai SE:n testiin ensimmäisenä suomalaismediana.

SE:n myötä iPhone-käyttökokemus siirtyy pari vuotta ajassa taaksepäin. Tuolloin neljän tuuman näytöt olivat vielä yleisiä.

Sittemmin näyttökoot ovat suurentuneet selvästi. Nykyisin 5,5-tuumainen näyttö älypuhelimessa on normaali eikä 6-tuumainenkaan ole poikkeava.

Pienessä näytössä on omat vahvuutensa. Puhelin pysyy tiukasti kädessä eikä tipu helposti. Lisäksi näytön käyttö onnistuu enemmän kuin hyvin yhdellä kädellä. Ero iPhone 6s-mallin 4,7-tuumaiseen näyttöön on selvä.

Resoluution puolesta SE ei yllä aivan 6s:n tasolle. 6s-mallin näyttö on tarkempi, mutta peruskäyttäjä ei välttämättä edes huomaa eroa. 6s-mallissa on myös parempi näytön kontrasti.

Resoluution puolesta SE ei yllä aivan 6s:n tasolle.

Toinen ero on näyttöteknologiassa. SE:ssä ei ole lippulaivamallista tuttua 3D Touch -teknologiaa, joka tunnistaa näytön voimakkaamman painalluksen. Toiminto ei ole pakkohankinta, eikä sen puuttuminen tee SE:stä huonompaa puhelinta.

Ulkoisesti SE on valmistettu samasta alumiinista kuin 6s. Uutuuteen saa saman ruusukultaisen värin kuin 6s-malliin. Kädessä SE:n reunat tuntuvat selvästi terävämmiltä verrattuna 6s:ään, sillä jälkimmäisen reunat on pyöristetty.

SE on teknisesti hyvin lähellä Applen lippulaivamallia. Toisaalta tuleva lippulaivamalli iPhone 7 on jo oven takana ja uudistaa jälleen kerran iPhone-malliston huippuversion.

SE on teknisesti hyvin lähellä Applen lippulaivamallia.

Kamerassakaan ei ole merkittävää eroa. Takaa löytyy sama 12 megapikselin kamera kuin 6s-mallissa. Molemmilla voi kuvata 4K-videota. Pieni eroavaisuus puhelinten välillä löytyy etukamerasta. SE:ssä on 1,2 megapikselin selfie-kamera, 6s:ssä megapikseleitä on viisi.

Tallennustilassa on suurempi ero, sillä SE-malliin ei ole tarjolla 128 gigan muistivarianttia. Käyttäjän on valittava 16 tai 64 gigan versioista. Jälkimmäisestä on maksettava 100 euron lisähinta.

IPhone 5SE maksaa Suomessa 499 euroa (16 Gt) tai 599 euroa (64 Gt).

 

Teknavilla jo testissä uusin iPhone. Miltä iPhone SE tuntuu?

Julkaissut Teknavi 6. huhtikuuta 2016