Tätä ovat ammattikäyttäjät odottaneet: Apple julkisti uuden Mac Pron

Apple on julkistanut täysin uuden Mac Pro -tietokoneensa tehokäyttäjille. Kyseessä on selkeästi tehokkain Mac-tietokone tähän asti.

Applen uusi Mac Pro sisältää upouuden Intel Xeon -suorittimen jopa 28 ytimellä ja jopa 1,5 teratavun keskusmuistilla. Tehokkain Mac-tietokone ikinä kykenee esimerkiksi toistamaan jopa kolmea 8K-videota, 12 videota 4K-tarkkuudella tai useita satoja ääniraitoja samanaikaisesti. Sisällön muokkaaminen on lisäksi mahdollista reaaliajassa, eikä erillistä odottelua tarvita.

Mac Prolla vaativaakin sisältöä voi muokata reaaliajassa.
Mac Prolla vaativaakin sisältöä voi muokata reaaliajassa.
Mac Pron reunukset ovat helposti irrotettavissa.
Mac Pron reunukset ovat helposti irrotettavissa.

Uusi Mac Pro sisältää vakiona neljä Thunderbolt 3 -liitäntää sekä kaksi USB-A-liitäntää lisälaitteita varten, ja ovatpa mukana myös tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaksi Ethernet-porttia enintään 10 gigabitin siirtonopeudella. Lisäksi mukana on myös langattomat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac ja Bluetooth 5.0 -yhteydet.

Apple on myös kehitellyt täysin uuden nelikomponenttisen tuuletusjärjestelmän, joka pitää tehokkaan tietokoneen viileänä hiljaisesti.

 

Uusittu tuuletusjärjestelmä koostuu neljästä komponentista.
Uusittu tuuletusjärjestelmä koostuu neljästä komponentista.

Uutta Mac Prota on myös helppo mukauttaa mielensä mukaan, mikä on toivottu muutos sen edeltäjästä, pyöreästä mustasta Mac Prosta. Tarjolla on kahdeksan PCI Express -laajennuspaikkaa. Reunalevyt ovat irrotettavissa, mikä mahdollistaa tietokoneen sisuskalujen tarkkailun mistä suunnasta tahansa. Lisäksi Mac Prohon saa haluttaessa renkaat, jolloin sen liikuttelu toimistossa on helpompaa.

Applen päivitetty Mac Pro julkaistaan syksyllä ja sen hinnat alkavat 5 999 Yhdysvaltain dollarista. Lähtöhintaan saa 8-ytimisen Intel Xeon -suorittimen ja 32 gigatavua RAM-muistia. Tarjolle tulevat 8, 12, 16, 24 ja 28 ytimen Xeon-suorittimet. Tallennusmuistia saa valittua 256 gigatavun SSD:stä aina kahteen kahden teratavun SSD:hen asti.

Näytönohjaimia Mac Prohon saa jopa neljä kappaletta osana kahta MPX-moduulia. Tarjolla ovat AMD:n näytönohjaimet alkaen perusmallin Radeon Pro 580 X:stä ja ulottuen Radeon Pro Vega II -malleihin.

Virtalähde Mac Prossa on teholtaan 1,4 kilowattia.

Mac Pro ja Pro Display XDR -näyttö.
Mac Pro ja Pro Display XDR -näyttö.

Apple esitteli samalla myös Pro Display XDR -näytön päivitettyä Mac Prota täydentämään. Jopa 6K-tarkkuuteen yltävä Retina-näyttö sisältää sekin uuden tuuletusjärjestelmän, joten se kykenee toistamaan sisältöä jopa 1 000 nitin kirkkaudella lämpenemättä. Kehittynyt värintoisto ja jopa 1 000 000:1 -kontrasti tekevät näytöstä Applen mukaan parhaan ammattikäyttöön tarkoitetun näytön markkinoilla.

Pro Display XDR.
Pro Display XDR.

Näytön nimen XDR tulee sanoista ”Xtreme Dynamic Range”, joita Apple käyttää, sillä perinteinen HDR (High Dynamic Range) ei riitä kuvaamaan uuden näytön kyvykkyyttä.

Pro Display XDR julkaistaan syksyllä 4 999 dollarin lähtöhintaan. Erillinen, niin ikään ammattikäyttöön suunniteltu näyttötuki puolestaan maksaa 999 euroa.