Tässä on Applen viimeisin yritysosto - hankki klassisen musiikin levy-yhtiön Ruotsista

Apple on tehnyt yritysoston vahvistaakseen klassisen musiikin tarjontaansa.

Applen haaviin on tarttunut vuonna 1973 perustettu ruotsalainen BIS Records -levy-yhtiö, joka on keskittynyt sekä historialliseen että uuteen klassiseen musiikkiin.

BIS Recordsin kotipaikka on Åkersberga Ruotsissa. Yhtiö itse kutsuu itseään johtavaksi klassisen musiikin levy-yhtiöksi Skandinaviassa.

Applen yritysostoille varsin poikkeuksellisesti BIS Records vahvisti selkeäsanaisesti X-palvelussa ja verkkosivuillaan liittyneensä Applen siipien alle.

”Mietimme pitkään ja hartaasti, kuinka ylläpitää ja rakentaa eteenpäin arvostettua historiaamme, ja etsimme kumppania, joka edistäisi missiotamme, kuin myös kasvavaa globaalia alustaa klassisen musiikin tuomiseksi uusille yleisöille kaikkialla maailmassa. Apple, jolla on oma vivahteikas innovaatiohistoriansa ja rakkautta musiikkiin, on ihanteellinen koti seuraavan klassisen aikakauden aloittamiselle, ja se on osoittanut todellista sitoutumista tulevaisuuden rakentamiseen, jossa klassinen musiikki ja teknologia toimivat harmoniassa toistensa kanssa. Oma näkemykseni ja vilpittömin unelmani on, että olemme kaikki osa tätä tulevaisuutta”, kirjoittaa BIS Recordsin perustaja Robert von Bahr.

Apple julkaisi maaliskuussa 2023 sekä iPhonelle että Androidille uuden klassisen musiikin Apple Music Classical -sovelluksen. Sovellus rakentui Applen elokuussa 2021 tekemän Primephonic-yritysoston perustalle.

Lisäksi jo vuonna 2018 Apple osti Platoon-yrityksen, joka keskittyi levy-yhtiösopimusten ulkopuolisiin artisteihin.

Nyt BIS Recordsin kerrotaan liittyvän osaksi Apple Music Classicalia ja Platoonia.

Apple Music Classical on varta vasten klassiselle musiikille suunniteltu sovellus. Käyttö vaatii Apple Music -palvelun tilauksen, jonka päälle klassisen musiikin sovellus ei tuo lisäkuluja.

Apple kertoo tarjoavansa maailman suurimman klassisen musiikin kappalevalikoiman, yli 5 miljoonaa kappaletta, joka sekä uusia kappaleita, vanhoja mestariteoksia että Applen yksinoikeusjulkaisuja. Apple Music Classicalissa on tyylilajille räätälöity hakukone, jolla voi etsiä esimerkiksi säveltäjän, teoksen, kapellimestarin tai hakemistonumeron mukaan, satoja erilaisia Essentials-soittolistoja, säveltäjien elämänkertoja sekä avainteosten tietoja.

Tarjolla Apple Music Classicalissa on myös soveltuvasti korkealaatuinen ääni (jopa 192 kHz/24 bit Hi-Res Lossless) ja Dolby Atmos -tilaääni, jolla on saatavilla tuhansia tallenteita.

Myös BIS Recordsin perustaja nostaa Applen korkean äänenlaadun eteen tekemän työn esiin tärkeänä seikkana.

”Applella ja BIS:llä on myös yhteinen perustavanlaatuinen usko äänenlaadun säilyttämisen tärkeydestä”, toteaa Robert von Bahr. ”Kuten kaikki tiedätte, BIS on aina edustanut poikkeuksellista äänenlaatua, ja olen seurannut mielenkiinnolla Applen omistautumista äänelle sekä tilaäänelle.”