Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tämä sovellus voi paljastaa ihosyövän, mutta älä ota sitä liian vakavasti

Tulevaisuudessa älylaitteilla voi tehdä itsediagnooseja erilaisista sairauksista, mukaan lukien syövästä. Hollantilainen yritys on kehittänyt sovelluksen, joka voi paljastaa vaarallisen ihokasvaimen.

SkinVision on usean vuoden ajan kehitteillä ollut sovellus, joka perustuu käyttäjän itse ottamaan kuvaan luomesta. Tämän jälkeen sovellus analysoi kuvan ja arvioi, onko ihossa haitallisia muutoksia.

SkinVision ei ole ainoa markkinoilla oleva sovellus, joka on tehty kyseiseen tarkoitukseen. Se on kuitenkin yksi kehittyneimmistä.

Sovelluksen toiminta perustuu suhteellisen monimutkaiseen fraktaaligeometriaan. Teknologia haistelee luomen ääriviivojen muutoksia, jotka voivat viitata kasvaimeen. Jos ääriviivoissa on sovelluksen mielestä jotain poikkeavaa, se luokittelee luomen riskin matalaksi, keskimääräiseksi tai korkeaksi. Käytännössä luomi ei ole yleensä vaarallinen, jos sen muoto on symmetrinen ja väri tasainen.

Jos analyysi kertoo korkeasta riskistä, käyttäjän on syytä ottaa yhteys lääkäriin ja pyytää jatkotutkimuksia.

Muun muassa brittiläisen Daily Mailin haastatteleman asiantuntijoiden mukaan SkinVisionin taustalla on monessa mielessä riittävä lääketieteellinen tutkimusaineisto toisin kuin monen muun vastaavan sovelluksen kohdalla. Eräässä tutkimuksessa SkinVision onnistui paikallistamaan ihokasvaimen 73 prosentin tarkkuudella. Toisaalta lääkärit onnistuivat paremmin, sillä heidän arvionsa pitivät paikkansa 88-prosenttisesti. Skin

Tavallisen käyttäjän kannattaakin pitää mielessä, ettei sovellus välttämättä kerro totuutta. Sen arviota voi kuitenkin käyttää perusteena hakeutua lääkäriin.