Täältä Telia aloittaa 3G-verkkonsa alasajon syyskuussa - nosti esille kysymyksen myös 2G- eli GSM-verkon tulevaisuudesta

Telia on kertonut 3G-verkkonsa alasajon alkamisesta Suomessa.

Telian 3G-verkon sulkeminen käynnistyy 11. syyskuuta Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. 3G-verkosta vapautuvia taajuuksia otetaan käyttöön 4G- ja 5G-verkoissa.

Telia on testannut 3G-verkon sammuttamista yksittäisillä tukiasemilla jo alkuvuoden aikana. Sulkeminen käynnistyy Satakunnan alueella.

3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön parantamaan näiden tarjoamia yhteyksiä. Uudemmissa verkoissa myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin 2G- ja 3G-verkoissa.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on 99,9 prosenttia, ja viimeisimmän sukupolven 5G-verkkokin tavoittaa jo lähes 90 prosenttia suomalaisista.

”3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja myös puheliikenne on siirtynyt vauhdilla 4G-puheeseen asiakkaiden päivitettyä puhelimiaan uudempiin malleihin. Näillä näkymin 2G-verkko jää vielä joksikin aikaa tukemaan vanhimpia puhelimia, joissa toimivat vain perinteiset mobiilipuhelut”, sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Satakunnan jälkeen Telian 3G-verkko suljetaan lokakuun puolivälissä Riihimäellä. Yksittäisen kaupunkialueen jälkeen 3G:n alasajo jatkuu laajemmilla alueilla vuonna 2024.

Telian alkuvuoden 3G-sulkemisaikataulu

 • 1–3/2024
  • Satakunta
  • Varsinais-Suomi pl. Turku ympäristökuntineen
  • Länsi-Uusimaa
 • 4–6/2024
  • Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosat
  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme
  • Itä-Uusimaa

Edellä mainittujen jälkeen vuorossa ovat loput Pohjanmaasta, Keski-Suomi, pohjoinen Pirkanmaa ja Ahvenanmaa. Viimeisenä verkko sammutetaan pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Tampereella ympäristökuntineen.

Itä- ja Pohjois-Suomessa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa. Yhteisverkko käynnistää 3G-verkon alasajon vuoden 2024 alussa.

5G-verkon rakentamisen lisäksi Telia kertoo valmistautuneensa 3G-verkon sulkemiseen uudistamalla 4G-verkkoa ja rakentamalla lisää 4G-peittoa. Yritys- ja julkishallinnon asiakkaiden kanssa on käyty läpi verkkomuutoksen aikataulua ja vaikutuksia. Loput kuluttajien vanhat 3G-liittymät päivitetään loppuvuoden aikana, ja laitekampanjoilla on Telian mukaan jo pitkään vauhditettu uudempien puhelinten käyttöönottoa.

Muista operaattoreista Elisa on edennyt vaiheittain jo pitkälle 3G-verkkonsa sulkemisessa ja DNA on kertonut sulkevansa 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä maakunta kerrallaan.

Telia nostaa 3G-verkon alasajosta tiedottamisen yhteydessä esiin myös kysymyksen 2G- eli GSM-verkon tulevaisuudesta.

Telia toteaa, että yli 30 vuotta käytössä ollut 2G-verkko jää vielä välittämään kaikkein vanhimpien puhelinten mobiilipuheluita ja ensimmäisen sukupolven koneyhteyksiä. ”Viranomaiset tekevät 2G-taajuuslupien välitarkastelun tänä vuonna. Telian näkemyksen mukaan nämä 900 ja 1800 megahertsin toimiluvat tulisi muuttaa teknologianeutraaleiksi. Samalla tulisi päättää takarajasta, jolloin 2G-verkot voidaan sulkea”, Telia toteaa.

Telian mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa ollaan sulkemassa 2G:tä vuonna 2025.

”Tekniikka on jo nyt vanhentunutta, ja verkkojen edellyttämät päivitykset olisivat kohtuuttoman kalliita. Epäselvyys 2G:n jatkosta hidastaa Suomen digitalisaatiota ja uuteen teknologiaan siirtymistä”, Teliaa esittää näkemyksenään.