Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suuri muutos Samsungin huippupuhelimissa sai vahvistuksen: seuraaviin Galaxy S -lippulaivapuhelimiin odotetaan vain Qualcommin järjestelmäpiirejä

Ei enää Exynosta Samsungin seuraavissa Galaxy S -huippupuhelimissa – ainakaan hetkeen.

Jo toukokuun lopulla kuultiin ensimmäiset huhut, joiden mukaan Samsung ei käyttäisi seuraavissa Galaxy S -sarjan huippupuhelimissaan enää lainkaan omia järjestelmäpiirejään, vaan ainoastaan järjestelmäpiirejä mahdollisesti Qualcommilta.

Seuraavien Galaxy S23 -puhelinten lanseerausta odotetaan alkuvuodesta 2023.

Nyt Qualcomm on vahvistanut tulosjulkistuksensa yhteydessä uuden sopimuksen Samsungin kanssa. Sen myötä Qualcomm-piirit tulevat käyttöön entistä laajemmin Samsung-tuotteissa. Suoraan Qualcomm ei toki Samsungin puolesta asiaa vahvistanut, mutta käytännössä vihjasi vahvasti Galaxy S23 -puhelimista alkaen Qualcommin osuuden kasvavan jo entuudestaan korkealta tasolta. Käytännössä kyse on järjestelmäpiirien toimittamisesta kaikkiin seuraaviin Galaxy S -puhelimiin maailmanlaajuisesti.

”Ja mitä voin sanoa tässä vaiheessa on, että olimme 75 prosentissa Galaxy S22 -puhelimista ennen  tätä sopimusta. Teidän pitäisi ajatella, että tulemme olemaan paljon tätä paremmin asemoituneita Galaxy S23:ssa ja sen jälkeen”, kommentoi Qualcommin toimitusjohtaja Cristiano Amon.

Samsungin huippupuhelinten Exynos-järjestelmäpiirien suorituskyky on viime vuodet säännönmukaisesti laahannut perässä kilpailevista Qualcommin järjestelmäpiireistä, mikä on ollut ärsyttävä asia erityisesti eurooppalaisten ostajien näkökulmasta, sillä juuri Euroopassa Samsung on jatkanut Galaxy S -sarjan lippulaivapuhelintensa tarjoamista edelleen Exynos-järjestelmäpiireillään. Vielä Galaxy S21 -puhelimissa Exynos-järjestelmäpiirit olivat käytössä laajemmin eri alueilla, mutta vuoden 2022 Galaxy S22 -puhelimissa Qualcommin osuus kasvoi jo merkittävästi.

Sinällään tulevien Galaxy S -sarjan puhelinten osalta siirtymä Samsungin Exynoneista Qualcommin piireihin koskettaakin nyt nimenomaan ennen kaikkea Eurooppaa – muualla muutos oli tapahtunut jo aiemmin.

Muista huippupuhelimistaan taittuvanäyttöiset älypuhelimensa Samsung on varustanut jo nykyään pelkästään Qualcommin huippupiirein.

Aiemmissa huhuissa mainittiin, ettei Exynos-järjestelmäpiirejä nähtäisi Galaxy S -sarjan lippulaivapuhelimissa myöskään vuonna 2024 eli odotetuissa Galaxy S24 -malleissa. Näillä näkymin Qualcommin tukeutumisessa on kyse tauosta, jonka aikana Samsung pyrkii parantamaan uudelta pohjalta omia järjestelmäpiirejään.

Samsung on tavallaan itsekin kommentoinut tämän olevan suunnitelmana.

”Tällä hetkellä organisoimme uudelleen järjestelmäpiirien liiketoimintamalliamme ja toteutamme suunnitelmaa kilpailukykymme vahvistamiseksi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä”, kertoi Samsung puolestaan oman tulosjulkistuksensa yhteydessä kumoten huhut koko Exynos-järjestelmäpiirien alasajosta.

”Keskitymme erityisesti seuraavan sukupolven mobiilin Exynoksen kilpailukyvyn vahvistamiseen ja pyrimme maksimoimaan markkinaosuuden suurilla asiakkailla vahvistamalla yhteistyötä johtavien aineettomien oikeuksien yritysten kanssa ja aloittamalla varhaisen kehityksen”, Samsung myös totesi.

Käytännössä Samsungin kommentit kuulostavat siltä, mitä on huhuttu jo aiemmin: jo aiemmin korealaisraportit ovat kertoneet Samsungin palanneen suunnittelemaan itse suoritinytimiä ARMin suunnittelemien suoritinydinten sijaan. Huhuissa on mainittu ”vain Galaxy-laitteisiin tarkoitettu piiri”, joka käytännössä tiettävästi tarkoittaa omiin suoritinytimiin perustuvaa järjestelmäpiiriä, vuodeksi 2025.