Tässä asiassa Suomi on kärjessä – näin paljon mobiililiittymillä siirretään jo dataa

DNA on kertonut verkkonsa mobiilidataliikenteen kasvaneen vuodentakaisesta 60 prosenttia. Myös DNA:n liittymäkohtainen tiedonsiirtomäärä kasvoi edelleen. DNA:n esiin nostaman tutkimusyhtiö Tefficientin tuoreen raportin mukaan Suomessa eniten mobiilidataa käyttävät tänäkin vuonna DNA:n asiakkaat.

Tefficientin mukaan yhtä SIM-korttia kohden DNA:n verkossa siirrettiin viime vuonna keskimäärin 10,7 gigatavua ja tammi-maaliskuussa 14,3 gigatavua dataa kuukaudessa. Elisan osalta vastaavat luvut olivat 9,2 ja 11,8 gigatavua. Telia ei ole paljastanut tietojaan Tefficientille, mutta sen liikenne on arvioitu vuonna 2016 vajaaseen 7 gigatavuun SIM-korttia kohden.

Suomessa mobiililiittymät ovat olleet tavanomaista edullisempia sekä sisältävät muita maita huomattavasti useammin rajattoman datasiirron.

DNA:n mukaan matkaviestinverkon dataliikenteestä suuri enemmistö on streaming- eli videoliikennettä 4G-verkossa. Tyypillisimmin videoita ladataan Netflixistä ja Youtubesta.

”Videot ovat tulleet mobiililaitteisiin jäädäkseen. Verkot ja päätelaitteet ovat aina vain parempia ja datan hinnat pysyvät edullisina, joten videoiden parissa viihdytään aina vain enemmän,” toteaa DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.

DNA:n koko alkuvuoden 2017 keskiarvo dataliikenteessä SIM-korttia kohden oli 14,8 gigatavua, ja nyt ollaan jo 15,2 gigatavun tasolla.

Vuosi sitten DNA:n matkaviestinverkon dataliikenne ylitti kiinteän laajakaistaliikenteen määrän, ja tänä vuonna ero on kasvanut: viime vuonna DNA:n matkaviestinverkossa oli 18 prosenttia enemmän dataa kuin kiinteässä verkossa, tänä vuonna vastaava lukema on 30 prosenttia.

Tefficientin uusimman raportin mukaan Suomessa käytetään mobiilidataa koko maailman laajuisesti eniten per liittymä. DNA:n ja Elisan edelle eri operaattorien vertailussa ylsi vain 3-operaattori Itävallassa – sen verkossa siirrettiin keskimäärin 10,9 gigatavua SIM-korttia kohden viime vuonna.

Tefficientin tutkimusraportti löytyy tästä