Suomessa myytävien iPhone 7 -puhelinten sisältä löytyy Intel

Apple hyödyntää uusissa iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -puhelimissaan eri malliversioissa Qualcommin tai Intelin verkkoyhteyksistä vastaavia piirejä, kantataajuusmodeemeja. Aivan kuten huhut jo ennakkoon kertoivatkin.

Suomessa iPhone 7:stä tulevat myyntiin Intelin piirillä varustetut malliversiot, tarkemmilta mallikoodeiltaan A1778 (iPhone 7) ja A1784 (iPhone 7 Plus). Apple vahvistaa asian verkkosivuillaan.

Yhdysvalloissa erilaisia iPhone-malleja on myynnissä neljä kappaletta. AT&T- ja T-Mobile-operaattoreilla myynnissä ovat Suomen tavoin Intel-piirilliset A1778 ja A1784 ja Verizonilla ja Sprintillä puolestaan Qualcomm-piirilliset A1660- ja A1661-mallit.

Ero Intelin ja Qualcommin välillä löytyy CDMA- ja TD-SCDMA-verkkojen tuesta, joita ei Intelin piiri tue. Verizon ja Sprint hyödyntävät2G- ja 3G-verkoissaan tätä verkkotekniikkaa, jonka kehityksessä Qualcommilla oli aikanaan avainrooli.

Kuten alta löytyvät Applen antamat tekniset tiedot kertovat, muuten kuin CDMA- ja TD-SCDMA-verkkojen osalta eri iPhone-mallien verkkotaajuus- ja yhteystuki on yhteneväinen – oli sisällä sitten Intelin tai Qualcommin piiri.

Applen antamat tiedot eri iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -malleista.

Kaikki iPhone 7 -versiot tukevat 4G LTE -verkossa nyt korkeintaan teoreettista 450 megabitin sekuntinopeutta. iPhone 6s -malleissa nopeus rajoittui vielä 300 megabittiin sekunnissa.

Teoriassa Qualcommin piirillä varustetut iPhone 7 -mallit ovat parempia, sillä ne sisältävät laajemman CDMA-verkkotuen ja ovat itse piiriltään kyvykkäämpiä, mitä Apple ei kuitenkaan toistaiseksi lisäantenneilla tai ohjelmistossaan näytä hyödyntävän.

Käytännössä piirien ja näin eri iPhone 7 -malliversioiden eroilla ei kuitenkaan ole juuri mitään merkitystä meille täällä Suomessa – edes täältä pois matkustettaessa. Yhdysvalloissa eri malliversiot ovat heikennys aiempaan nähden: iPhone 6s:stä tarjolla ollut yksi malliversio kelpasi tuolloin kaikkien operaattorien verkkoon. Nyt AT&T:ltä tai T-Mobilelta iPhone 7:n ostanut asiakas ei voi vaihtaa Verizonille tai Sprintille ilman myös puhelimensa vaihtamista. Toisin päin vaihto onnistuu.

Apple on ottanut Intelin mukaan modeemitoimittajaksi todennäköisesti neuvotteluasemaansa parantaakseen, kun piiritoimittajia on yhden sijaan kaksi, voi Apple neuvotella tiukemmin tulevien komponenttitoimitusten hintatasosta.

Ilmeisesti iPhone 7:n sisältä löytyvät Qualcommin X12 ja Intelin XMM7360 -piirit. Näistä Qualcomm X12 piirinä tukisi jo 600 megabitinkin LTE-nopeutta, kun Intelin piirin nopeus rajoittuu Applen iPhone 7:n osalta markkinoimaan 450 megabittiin. Molempien osalta enimmäisnopeudet saavutetaan kolmen operaattoritaajuuden yhdistelmällä (3x carrier aggregation). Qualcommin piirillä korkeampi 600 megabitin nopeus vaatisi 256-QAM-moduloinnin käyttöä, mitä Apple ei nähtävästi toistaiseksi tee.

X12 piirinä mahdollistaisi myös 4×4 MIMO -tuen yhden operaattoritaajuuden osalta. Tämä vaatisi kuitenkin iPhone 7:ltä neljä antennia, joita se ei tiettävästi myöskään sisällä, joten tukea ei iPhone 7:ssä ole. Neljän antennin käyttö mahdollistaisi X12:n yhteydessä suuremman siirtonopeuden ilman tarvetta kolmannelle operaattoritaajuudelle eli mahdollisesti tulevaisuudessa useampien operaattorien verkoissa. Jo kahdella taajuudella voitaisiin X12:n osalta saada aikaan 600 megabitin siirtonopeus 256-QAM-moduloinnin kanssa.

Suomessa operaattoreiden verkoissa kuluttajille tarjottavat nopeudet rajoittuvat toistaiseksi korkeintaan teoreettiseen 300 megabittiin sekunnissa, joka saavutetaan kahden operaattoritaajuuden yhdistelmällä. iPhone 7:t ovat jo valmiita tulevaisuuteen, jossa Suomessa operaattorit ottaisivat käyttöön myös kolmannen operaattoritaajuuden verkkojensa vauhdittamiseksi.

Japanin markkinoille uusista iPhoneista on tarjolla vielä edellä mainittujen sijaan A1779- ja A1785-mallikoodien versiot. Ne eroavat muualla myytävistä iPhoneista tuellaan japanilaiselle NFC:tä vastaavalle FeliCa-lähimaksutekniikalle.