Suomalaisyritys kehitti suositun tietokoneen – tämä oli vaikeinta

Eve-Tech ja toimitusjohtaja Konstantinos Karatsevidis ovat mukana Slushissa esittelemässä lasivitriinissä nähtävää aikaansaannostaan, Eve V -tietokonetta.

Suomalaisen Eve-Techin Eve V -tietokone ylsi Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa ennätykseen nopeimpana 500 000 dollariin yltäneenä projektina.

Nyt kiinnitettävällä näppäimistöllä varustettu, 2-in-1-hybridilaite Eve V on kerännyt jo yli 1,1 miljoonaa dollaria ennakkomyyntinä joukkorahoituspalvelun kautta.

Aiemmin yhden Windows-tabletin markkinoille tuonut Eve-Tech on kehittänyt Eve V -konettaan jo pidempään ottaen yrityksen ympärille syntyneen tuhatpäisen yhteisön mukaan ohjaamaan kehitystyötä.

Lopputuloksena on laite, joka monella tapaa on parempi kuin Microsoftin tuorein Surface Pro 4. Myös Eve-Tech itse tykkää laitteensa vertailusta juuri Surfaceen, mistä Microsoft puolestaan ei näytä olevan pahoillaan. Microsoft tukee Eveä ja myös Slushiin Helsingissä Eve-Tech osallistui osana Microsoftin eri startup-yrityksiä esittelevää osastoa.

Monista joukkorahoitusprojekteista poiketen Eve V:n toimitusten ei pitäisi myöhästyä. Toimitusten ensimmäisille tilaajille on tarkoitus alkaa helmikuussa 2017. Laitteesta on olemassa jo prototyypit ja kehitystyö on käytännössä jo viimeistelty.

Eve V näppäimistön kanssa.

”Haastavinta on ollut takaa löytyvän seisontatuen kehittäminen juuri oikeanlaiseksi”, totesi Eve-Techin perustaja ja toimitusjohtaja Konstantinos Karatsevidis.

Lisäksi haasteita on aiheuttanut erityisesti valmistajan löytyminen näyttöpaneelille. Näyttöpaneelivalmistajat vaativat yleensä erikoisemmissa ratkaisuissa suuria vähimmäistilausmääriä, joihin Evellä ei olisi ollut rahkeita. Tämäkin ongelma kuitenkin saatiin lopulta ratkaistua. Eve V:ssä on 12,3 tuuman näyttö 2734×1824 pikselillä.

Eve V -tietokonetta myytiin edullisimmillaan Indiegogossa 699 dollarilla ja Intelin Core i7 -suorittimellakin varustetun huippuversion hinta oli aluksi 1 399 dollaria. Nämähinnat peittoavat samoin Microsoftin Surfacen, jonka Eve V haastaa – ja useimmilla osa-alueilla lyö teknisissä spekseissä.

Osasyy Eve V:n kilpailukykyisen hinnan takana on laitteen myyntistrategia. Eve V:tä ei olla tuomassa laajaan jälleenmyyntiin, joten tämän portaan katetta ei täydy laskea mukaan osaksi laitteen hintaa.

Tekniset tiedot vaikuttavat hyviltä, ulkoisesti laite näyttää elegantilta ja suhteessa ominaisuuksiin hintakin vaikuuttaa olevan kohdallaan – ja viivästyksiltä luvataan vältyttävän. Suurin jäljellä oleva kysymys hyvältä vaikuttavassa Eve V:ssä on nyt laitteen todellinen käyttötuntuma: onko laatu ja käytettävyys myös kohdallaan? Se selviää, vasta kun laitetta pääsee kunnolla käyttämään.

Toistaiseksi yhteisöllä näytetään tarjotun aika lailla sitä, mitä se on kaivannut. Miksi sitten lähteä kehittämään Windows-tietokonetta tyhjästä tekevää yritystä?

”Kyse oli omasta tahdosta. Windows-laitteita ei ollut kunnollisia ja myös yhteisö halusi tällaisen laitteen”, summaa Karatsevidis.