Ex-nokialaiset lyövät pöytään kovan tarkkuuslupauksen: suomalaisyritys aikoo mullistaa virtuaalitodellisuuden

VR (virtual reality, virtuaalitodellisuus) ja AR (augmented reality, lisätty todellisuus) ovat tulleet markkinoille ryminällä ja erilaisia laitteita löytyy jo laajasti. Yksi suuri ongelma virtuaalilaseissa on kuitenkin vielä tällä hetkellä kuvan tarkkuus. Pikselit erottuvat selvästi esimerkiksi Samsungin Gear VR- ja Oculus Rift -laitteissa.

Suomalainen yritys nimeltä Varjo, jossa työskentelee entisiä nokialaisia, on tuomassa tänä vuonna markkinoille tuotteen, joka korjaa virtuaalilasien suurimman ongelman. Varjo kertoo tiedotteessaan, että tuleva näyttö on ”maailman ensimmäinen ihmissilmän tarkkuutta vastaava näyttö” virtuaalitodellisuuteen.

Varjo 20|20 -tuotteen tarkkuus on jopa 70 megapikseliä, joka vastaa ainakin joidenkin arvioiden mukaan ihmissilmän tarkkutta. Vertailun vuoksi esimerkiksi HoloLensin tarkkuus on yksi megapikseli ja Oculus Riftin sekä HTC Viven tarkkudet ovat 1,2 megapikseliä. Varjo 20|20:n näkökentän laajuus on 100 astetta, joka vastaa pitkälti kilpailijoitaan.

”Varjon patentoitu näyttöinnovaatio siirtää virtuaalitodellisuutta kymmenen vuotta eteenpäin tilanteeseen, jossa ihmiset voivat kokea ennennäkemättömän tarkkaa sisältöä”, kertoo Varjon toimitusjohtaja ja perustajajäsen Urho Konttori.

Varjo 20|20:n takana on tiimi, joka koostuu esimerkiksi entisistä Microsoftin, Nokian, Intelin, Nvidian ja Rovion työntekijöistä. Varjon teknologiaa hyödyntäviä laitteita tulee saataville tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Yläpuolella Varjon teknologialla toteutettu näyttö, alapuolella normaalien VR-lasien näyttö.
Yläpuolella Varjon teknologialla toteutettu näyttö, alapuolella normaalien VR-lasien näyttö.