Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suomalaishuolto tutki akun iän merkitystä iPhone 6s:n suorituskykyyn – nopeus laskee dramaattisesti vanhemmalla akulla

Viikko sitten otsikoihin nousivat tiedot, joiden mukaan vanhat akut voivat heikentää merkittävästi iPhone 6 ja iPhone 6s -malleissa myös puhelimen toimintanopeutta.

Applen epäillään rajoittaneen puhelimissa aiemmin esiintyneitä yllättäviä sammumisia rajoittamalla puhelimen akusta ottamaa virtaa. Tämä vaikuttaa suoraan heikentävästi suorituskykyyn.

Nyt suomalainen mobiilihuolto iHelp suorittanut erittäin mielenkiintoisia mittauksia Apple iPhone 6s -puhelimella. iHelp testasi suorituskyvyä eri ikäisillä akuilla AnTuTu-suorituskykytestillä. Lisäksi selvitettiin akun latauskerrat Coconut Battery -sovelluksella.

Testitulokset kertovat, että vanha akku laski iPhone 6s:n suorituskykyä jopa 37 prosentilla:

  • Akku 1: latauskertoja 49, ikä nnoin 1 kuukautta – AnTuTu Benchmark -tulos 116 135
  • Akku 2: latauskertoja 284, ikä noin 7 kuukautta – AnTuTu Benchmark -tulos 110 022
  • Akku 3: latauskertoja 654, ikä noin 16 kuukautta AnTuTu Benchmark -tulos 72 930

”Apple iPhone 6s, johon oli asennettu 16 kuukauden ikäinen akku, oli suorituskyvyltään lähes vastaava kuin, että se olisi ollut alhaisen virran tilassa jatkuvasti, vaikka sen akku olisikin täyteen ladattuna”, kommentoi iHelpin ketjuliiketoiminnan johtaja Vesa-Pekka Venho.

”Voimmekin todeta täysin kiistattomasti, että Apple iPhone 6 -sarjan puhelimien toiminta hidastuu, kun akku on yli vuoden vanha ja latauskertoja enemmän kuin 450”, toteaa iHelp testinsä lopputuloksena.

Käytännössä jokapäiväisessa käytössä suorituskyvyn heikkeneminen näkyy erityisesti vaativimmissa tehtävissä, kuten sovellusten avaamisessa ja niinden välillä vaihtamisessa, pelaamisessa, videopuheluissa ja niin edelleen.

iHelpin mukaan ongelma yleinen iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelimissa, mutta kokemusten perusteella vähäisessä määrin myös Apple iPhone 5s -mallissa. Sen sijaan Apple iPhone 7:ssä ei vastaavaa ilmiötä ole juurikaan ainakaan toistaiseksi havaittu. iPhone 7:ssä virransäästö- ja hallintaratkaisut ovat uudenlaisia sen uuden järjestelmäpiirin myötä.

iHelp epäilee, että Applen tänä syksynä julkaisema iOS 11 -käyttöjärjestelmäversio on vasta muuttanut iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelinten toimintaa, mikä selittää ilmiön yleistymisen nyt.