Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Spotifyn väitetään syrjivän Applelle yksinoikeuden antaneita artisteja – kiistää syytökset

Spotify syrjii palvelussaan Applelle tai toiselle kilpailevalle Tidal-musiikkipalvelulle yksinoikeuden uuden albuminsa julkaisuun antaneita artisteja ja bändejä, raportoi uutistoimisto Bloomberg perjantaina.

Spotify itse kuitenkin kiistää jyrkästi syytökset, joiden mukaan se tekisi näiden artistien musiikin löytämisestä Spotifyssa muun muassa hakutoiminnolla vaikeampaa. Spotifyn Recode-julkaisulle antaman kommentin mukaan väitteet artistien syrjimisestä näin ovat ”yksiselitteisesti vääriä”.

Spotify ei kuitenkaan kommentoinut tai kiistänyt väitteitä, joiden mukaan se ei juurikaan promoaisi palvelussaan erityisesti muille yksinoikeuden antaneita artisteja nostamalla näitä esiin esimerkiksi palvelunsa suosituksissa.

Apple on hankkinut Musiikki-palveluunsa uusien albumien julkaisuja muun muassa Drakelta, Chance the Rapperiltasekä Frank Oceanilta.

Kilpailu musiikin suoratoistopalvelujen markkinalla on kiristynyt selvästi Apple Musiikin tultua mukaan viime vuonna. Apple on kertonut sillä olevan 15 miljoonaa maksavaa Musiikki-tilaajaa. Spotify on puolestaan kertonut 30 miljoonasta maksavasta tilaajasta sekä lisäksi palvelua ilmaiseksi mainosten kera käyttäviä on tätä selvästi enemmän. Yhteensä Spotifyn aktiivisten käyttäjien määrä on yltänyt jo 100 miljoonaa käyttäjään, se kertoi kesäkuussa.

Apple ja Spotify ovat kiistelleet kesän aikana myös Spotify-sovelluksen päivityksen hyväksynnästä App Storeen. Applen mukaan Spotify rikkoo sen sovelluskaupan ehtoja pyrkimällä ohjaamaan ihmiset tekemään Spotify-tilaus muualla.

Ruotsalaisen Spotifyn on arveltu mahdollisesti suunnittelevan pörssiin listautumista ensi vuonna. Yhtiön liiketoiminta ei kuitenkaan ole kovinkaan vakaalla pohjalla. Tappiot ovat olleet jatkuvia ja tällä hetkellä Spotifylla ei edes ole pitkäaikaisia sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa. Kannattavan bisneksen luominen musiikin suoratoistopalveluissa on äärimmäisen vaikeaa musiikin oikeuksien haltijoiden neuvotteluaseman ollessa vahva. Lisäksi Spotifylle muun muassa Apple Musiikki on ongelmallinen kilpailija, sillä Applelle Musiikin tuomat tulot ovat vain erittäin pieni osa sen liiketoimintaa, kun taas Spotifylle sen palvelun taloudellinen menestyminen on kaikki kaikessa.

Erityisesti artisteja ja musiikkialaa nyppii Spotifyn palvelun ilmaisversio. Monet haluaisivat musiikkinsa olevan tarjolla vain maksullisissa palveluissa. Tämä on vaikeuttanut Spotifyn neuvotteluja musiikkialan kanssa uusista pitkistä sopimuksista.