Sony aloitti Android 10 -päivitykset Xperia 1:lle ja Xperia 5:lle

Sony on aloittanut Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivitykset tämän vuoden huippupuhelinmalleilleen Xperia 1:lle ja sen pienemmälle sisarmallille Xperia 5:lle.

Päivitysten jakelu on käynnistynyt jo myös Suomessa.

Sony oli jo aiemmin luvannut päivitysten alkavan joulukuun aikana, ja ilahduttavasti päivitysten makuun on päästy jo näin varhaisessa vaiheessa kuukautta. Tuttuun tapaan päivitysten jakelu voi tapahtua vaiheittain, minkä takia se voi ilmestyä eri käyttäjille eri aikaan.

Muista malleista Xperia 10Xperia 10 PlusXperia XZ2Xperia XZ2 CompactXperia XZ2 Premium ja Xperia XZ3 alkavat saada Android 10 -päivityksiä alkuvuodesta 2020 alkaen, on Sony kertonut paljastamatta tarkempia aikataulutietoja.

Google julkaisi Android 10:n omille Pixel-älypuhelimilleen 3. syyskuuta. Sen jälkeen ainakin joillekin älypuhelinmalleilleen Android 10 -päivityksiä ovat julkaisseet jo Asus, Essential, HMD Global / Nokia, Huawei / Honor, OnePlus, Samsung ja Xiaomi. Esimerkiksi Samsung aloitti Android 10 -päivitykset Galaxy S10 -sarjan huippupuhelimilleen aiemmin tällä viikolla myös Suomessa.

Sonyn Android 10 -päivitysten tarkemmasta sisällöstä ei ole vielä kattavaa tietoa.

Yleisesti uusia ominaisuuksia Android 10:ssä ovat esimerkiksi käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila, uudistettu elenavigaatio, kuulokkeiden kanssa käytettävä kuulemista helpottava äänivahvistintoiminto, uusi nopeammin toimiva jakonäkymä ja valittujen sovellusten ilmoitukset käytöstä poistava Focus Mode -keskittymistila osana Digitaalista hyvinvointia. Myös Android Auto on jatkossa valmiina osa Android 10 -käyttöjärjestelmää ilman erillistä sovellusasennusta. Ilmoituksissa tarjolla voi olla älykkäiden vastausten ohella myös älykkäitä toimintoehdotuksia, kuten ehdotus karttasovelluksen avaamisesta. Myöhemmin osaksi Android 10 -järjestelmää on tulossa vielä myös kaikki laitteella toistettavat videot ja äänisisällöt haluttaessa tekstittävä Live Caption -ominaisuus.

Android 10 tuo myös parannuksia yksityisyysasetuksiin ja tiukennuksia sovellusten sijaintitiedon käyttöön sekä uusia teemavalintoja. Pinnan alla Android 10 sisältää myös monia lisäyksiä, kuten tuen HDR10+:lle ja AV1-videokoodekille.

Android 10 tuo mukanaan myös 65 uutta emojia.