Slushin odotetuin lavatapahtuma: Supercellin Paananen ja Tencent-pomo kertasivat historiallisen peliyhtiökaupan taustat

Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Supercellin nykyisen pääomistajan Tencentin toimitusjohtaja Martin Lau esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä Slushin päälavalla tänään perjantaina.

Tencent kertoi ostavansa Supercellin enemmistön vuoden 2016 kesäkuussa kaupassa, jossa koko Supercell arvostettiin yhdeksän miljardin euron arvoiseksi yritykseksi. Paananen ja Lau olivat tavanneet ensimmäisen kerran vasta aiemmin maaliskuussa. Laulle Supercell oli kuitenkin erittäin tuttu yritys – ja Lau oli jopa pelannut itsensä Supercellin Clash of Clansin TOP100-pelaajien joukkoon.

Tencent oli tarjoutunut jo aiemmin ostamaan 20 prosenttia Supercellistä, mutta Supercellin perustajat halusivat ennemmin tuolloin myydä enemmistön yhtiöstä.

Supercellin enemmistö päätyikin ensin japanilaisen SoftBankin omistukseen ennen sen siirtymistä Tencentille viime vuonna.

Rahan lisäksi juuri Tencent omistajana tuo Supercellille nyt apua Kiinassa. Tencent on maailman suurin peliyritys ja sen liiketoiminta keskittyy vahvasti Kiinan kotimarkkinoille. ”Lisähyöty Tencentistä on, että he ovat niin suuri Kiinassa. Pääsy kiinni heidän resursseihinsa on suuri etu meille”, sanoo Paananen. Tencent voi auttaa muun muassa pelien markkinoinnissa.

Tencentin Lau maalaili yhtiölle samanlaista roolia tulevaisuudessa myös muiden eurooppalaisten teknologiayhtiöiden omistajana. Yhtiöt voisivat säilyttää itsenäisen toimintansa, mutta saada Tencentiltä pääomia ja apua Kiinan markkinoille pääsyssä.

Supercellin bisnes sukelsi aluksi uuden omistajan aikana

Yllättäen Supercellin liiketoiminta ajautui kuitenkin vaikeuksiin melkein heti Tencentin hankittua yhtiön omistukseensa.

”Pelimme putosivat eniten tuottavien pelien TOP10:stä. Muistan, kun Martin soitti minulle sen jälkeen ja kertoi, että he sijoittivat meihin pitkällä tähtäimellä ja pyysi kertomaan tämän myös koko henkilöstölle”, sanoo Paananen. ”Supercellkään ei ollut menestys heti, vaan he kohtasivat paljon nousuja ja laskuja. Tämän takia pitkä tähtäin on niin tärkeä asia”, säesti Lau.

Sittemmin Supercell on saanut tilanteen oikaistua ja saanut pelinsä takaisin jälleen parhaiten tuottavimpien joukkoon.

Paananen nosti lavalla esiin jälleen myös Supercellin toimintatavan ja kulttuurin, jossa yhtiö on pyritty pitämään pienenä, tiimit itsenäisenä ja vaatimustaso pelien menestykselle korkeana.

”Kahden pelilanseerauksen välissä ehdimme tappaa kymmenestä kehitetystä pelistä yhdeksän”, kertoi Paananen.

Myös Tencentin kulttuuri on erikoinen. Eri tiimit kilpailevat Tencentin sisällä keskenään. Nykyisin yhtiön tärkein tuote on mobiilisovellus WeChat, jonka kautta Kiinassa hoituvat keskustelun ohella monet muutkin asiat. WeChat syntyi tyhjästä, vaikka Tencentillä oli jo entuudestaan alun perin työpöytäpohjainen QQ-keskustelusovellus, joka myös kehitti oman mobiilisovelluksensa.

Supercell vaati verojen maksamista Suomeen jatkossakin

Supercell yhtiönä ja sen perustajat ovat tulleet tunnetuksi Suomessa iloisina veronmaksajina. Halukkuus maksaa veroja kiinnitti myös Tencentin Laun huomion.

”Kun katsoimme Supercellin talouslukuja kaupasta neuvoteltaessa, tärkein asia, minkä Ilkka mainitsi on ettei yhtiö tule ikinä muuttamaan verorakennettaan, vaan aikoo maksaa verot Suomeen jatkossakin. Joidenkin mielestä se voisi olla kallista, mutta mielestäni se on oikea tapa toimia”, kommentoi Lau suomalaisten kansallismielisyyttä.