Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsungin tulos nousi – komponenttibisneksen vahvuus peittosi räjähtävät puhelimet

Samsung Electronicsin tulos oli noususuunnassa heinä-syyskuussa, vaikka yhtiö kohtasi vaarallisiksi osoittautuneiden Galaxy Note7 -puhelinten ongelmat, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Samsung keräsi 49 biljoonan wonin eli noin 39,5 miljardin euron liikevaihdon, josta liikevoittoa jäi 7,8 biljoonaa wonia, noin 6,3 miljardia euroa. Liikevoitto kasvoi vuotta aiemmasta reilut viisi prosenttia ja ylitti myös analyytikoiden ennakko-odotukset.

Samsung kertoi vasta hiljattain päättyneeltä kolmannelta vuosineljännekseltä koko yhtiötä koskevat ennakkotiedot. Näin ollen vielä ei varmasti tiedetä, kuinka tulos on kehittynyt Samsungin useissa eri liiketoiminnoissa, joihin Electronicsin alla kuuluvat älypuhelinten ohella muun muassa näyttö- ja muistikomponentit.

Samsungia seuraavien analyytikoiden arvioiden mukaan vahvan tuloksen takana onkin juuri menestys komponenttien toimittajana.

Samsung ei ole kertonut, millaisia ylimääräisiä kertakirjauksia se odottaa Note7-laitteiden vaihdosta. Samsung kertoi aiemmin vaihtavansa kaikki 2,5 miljoona Note7:ää, jotka se ehti myymään ennen ongelmien paljastumista. Arvioita kuluista on esitetty 1-2 miljardin dollarin luokassa.

Lisäpilviä Samsungin taivaalle on tällä viikolla myös ”turvallisen”, jo uuteen vaihdetun Galaxy Note7:n lentokoneen evakuointiin johtanut kärähtäminen. Samsung ei ole vielä kommentoinut asiaa odottaessaan laitteen tutkimuksia, mutta spekulaatioissa esille on noussut jo mahdollisuus myös tarpeesta takaisinkutsua takaisin vielä jo vaihdetut Note7-laitteetkin.

Kaikista Note7-ongelmista huolimatta Samsungin osakekurssi on noussut ennätystasolle. Muiden bisnesten vahvan vedon ohella osasyynä on aktivistisijoittajan Paul Elliott Singerin ilmoittautuminen yhtiön omistajaksi. Samsungin pääomistajaperheessä on menossa sukupolvenvaihdos. Jay Y. Lee on ottamassa paikan suvun päämiehenä Samsungin vallankahvassa.

Singerin mukaan Samsungin pitäisi jakautua liiketoimintaa hoitavaan ja omistuksia hallinnoivaan holding-yhtiöön, listata liiketoimintayhtiö myös Yhdysvaltoihin, valita kolme uutta riippumatonta hallituksen jäsentä sekä maksaa 30 biljoonan wonin ylimääräinen osinko omistajille.Myös Jay Y. Leen on tosin raportoitu kaavailevan vastaavia rakennejärjestelyjä.