Samsungin hybriditabletti haastaa Microsoftin ja Applen: Nämä ovat sen kovimmat aseet

Samsungin vastaus Microsoftin Surface Pro 4:lle ja Applen iPad Prolle tulee lähipäivinä myyntiin Suomessa. Neljäs kilpailija hybriditablettien markkinoille tulee niin ikään myyntiin lähiaikoina kun Huawein MateBook saapuu kuluttajien ulottuville.

Samsung Galaxy TabPro S on hybditabletti, joka toimii Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Samaa alustaa käyttää luonnollisesti myös Microsoft Surface Pro 4.

Valmistajien kiinnostus hybriditabletteja kohtaan kumpuaa markkinatilanteesta. Siinä missä perinteisiä tabletteja myydään yhä vähemmän, kannettavien ostajille suunnatut hybridit ovat käyneet kaupaksi selvästi paremmin. Mielenkiintoa lisää se, että monet hybridit tarjoavat saman prosessoritehon kuin ohuet ultrabookit. Hinnaltaan hybridit ovat varsin kilpailukykyisiä tehokannettaviin verrattuna.

Huippuluokan näyttö ja hyvä akun kesto

Samsung lähtee kamppailemaan kilpailijoita vastaan hyvällä akun kestolla ja laadukkaalla näppäimistöllä. Laitteella on painoa 693 grammaa eli se on hieman kevyempi kuin 12-tuuman iPad Pro. Samsung on myös hieman iPadia ohuempi. Keskusmuistia TabPro S:ssä on neljä gigatavua, mikä riittää hyvin hieman raskaampaankin käyttöön. Totuuden nimessä sitä voisi olla enemmänkin.

Terävä näyttö on Samsungin uutuustabletin parhaita puolia.

Kuten älypuhelimissa, myös tableteissa Samsung on kärkikastissa mitä tulee näytön tarkkuuteen ja laatuun. Kooltaan 12-tuumainen näyttö on erittäin kirkas ja tarkkuudeltaan parasta mitä tableteissa on nähty.

TabPro S on ohuempi kuin Applen 12-tuumainen iPad Pro.

Yhdellä latauksella TabPro S:n käyttöaika on yli 10 tuntia, mitä voi pitää erinomaisena tuloksena ottaen huomioon näytön tarkkuuden. Lataus sujuu nopeasti, sillä akku täyttyy nollasta täyteen 150 minuutissa.

Vaikka tabletin takaosa on mustaa muovia, se näyttää ja tuntuu laadukkaalta. Ikävä puoli takakuoressa on se, että se on mattapintainen ja kerää runsaasti sormenjälkiä.

Näppäimistö kuuluu hintaan

Toisin kuin Applen iPad Pro ja Microsoftin Surface Pro 4, Samsung on sisällyttänyt näppäimistön tuotepakkaukseen ilman lisähintaa. Tämä on rahanarvoinen etu, sillä muiden valmistajien hinnastoissa näppäimistö on pitkälti yli 100 euron hintainen.

Näppäimistön tuntuma on hyvä. Näppäimet ovat kookkaat mutta ne on sijoitettu tavallista lähemmäs toisiaan. Tämä ei kuitenkaan merkittävästi haittaa kirjoittamista. Parhaiden kannettavien tietokoneiden näppiksien tasolle TabPro S ei yllä, mutta mobiilinäppäimistöjen sarjassa se yltää kärkikastiin. Miinuksena on taustavalaistuksen puuttuminen.

TabPro S:n voi säätää 65 tai 165 asteen kirjoitusasentoon. Tässä mielessä Surface Pro 4 vie voiton, koska siinä on portaaton taustatuen säätö.

TabPro S:n seuraksi tulee stylus-kynä, joka ei vielä ole myynnissä. Lisäksi Samsung tuo markkinoille adapterin, jonka avulla tabletin voi liittää ulkoiseen näyttöön tai usb-laitteisiin.

IPadin kaataja?

Samsung on onnistunut erinomaisesti uuden hybriditabletin suunnittelussa. Aikaisempiin Samsungin tabletteihin verrattuna se on huolitellumpi, jättää laadukkaamman vaikutelman ja on teknisessä mielessä huippuluokan digilaite.

Applen iPad Prohon verrattuna TabPro S täyttää selvästi paremmin hybridilaitteen määritelmän. Samsungin uutuutta voi käyttää tablettina, mutta tarvittaessa se mukautuu täysiveriseksi tietokoneeksi eikä käyttäjää ole rajoitettu vain mobiilisovellusten käyttöön. Windows 10:n ansiosta laitteella voi pyörittää myös raskaita työpöytäohjelmia ja sen vuoksi TabPro S soveltuu myös kannettavan korvaajaksi. Prosessoritehoa on riittävästi, mutta keskusmuistia voisi olla hieman enemmänkin.

Samsung tarjoaa joitakin kiinnostavia lisäominaisuuksia Galaxy S6- ja Galaxy S7-puhelinmallien käyttäjille. TabPro S:n lukituksen voi avata kännykän sormenjälkitunnistimella. Lisäksi käyttäjä näkee puhelimeen tulevat ilmoitukset myös tabletin näytöllä.

Hieman harmittavasti Samsung ei tuo Suomeen koko TabPro S -mallistoa vaan saataville tulee ainoastaan malliston kallein, 1 499 euron hintainen malliversio. Tällä rahalla käyttäjä saa kuitenkin paljon vastinetta. Suomessa myyntiin tulevassa malliversiossa on automaattisesti Windows 10 Professional -versio.

Samsung TabPro S tekniset tiedot:

Hinta: 1 499 euroa (näppäimistö sisältyy hintaan)
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Professional
Suoritin: Intel Core m3-6Y30 2,2 GHz Dual-Core
Muisti: 4 Gt RAM-muistia, 128 Gt SSD
Näyttö: 12" Super AMOLED FHD+, tarkkuus 2160 x 1440 pikseliä
Näytönohjain: Intel HD Graphics 515 (integroitu)
Kamera: 5 megapikselin pääkamera automaattitarkennuksella
Yhteydet: Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, NFC, LTE (Nano SIM)
Liitännät: USB 3.1, kuuloke
Anturit: kiihtyvyysanturi, Hall-anturi, valoanturi
Paikannus: GPS, GLONASS
Akku: 5200 mAh, videon toistoaika enintään 10 tuntia
Mitat: 198,8 x 290,3 x 6,3 mm
Paino: 696 g