Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsung-uutuus tuo ensimmäisenä HDR-videosisällön mobiiliin

HDR, High Dynamic Range eli korkean dynamiikan sisältö on uusin trendi televisioissa, mutta Samsungin juuri esittelemä Galaxy Note7 on ensimmäinen laite, joka tuo HDR-videomateriaalin myös mobiililaitteilla katsottavaksi.

HDR tarkoittaa kuva- ja videomateriaalia, jonka kirkkausalue on hyvin laaja, eli valkoinen on valkoisempaa, musta mustempaa ja värit kirkkaammat kuin perinteisillä laitteilla ja materiaaleilla. Tämä asettaa omat vaatimuksensa niin kamerakalustolle kuin myös laitteistolle, jolla materiaalia katsotaan.

Televisiopuolella HDR menee käsi kädessä 4K-tarkkuuden, jopa yli 1000 nitin kirkkauden ja 10-bittisen väriavaruuden (yli miljardi värisävyä) kanssa. Aivan tällaisiin lukuihin ei Galaxy Note7:n näyttö yllä, mutta sen Super AMOLED -näyttö asettuu kuitenkin mobiililaitteiden mittapuulla varsin korkealle QHD-tarkkuudellaan ja 800 nitin maksimikirkkaudellaan. Lisäksi, vaikkei näyttö 10 bitin väriavaruutta tuekaan, tarjoaa sen AMOLED-näyttö perinteisiä LCD-näyttöjä laajemman väritoiston.

HDR-videomateriaalia on vielä toistaiseksi kovin vähän tarjolla, sillä esimerkiksi Netflix ja YouTube ovat vasta hyppäämässä kelkkaan. Tällä hetkellä Amazon tarjoaa kuitenkin HDR-materiaalia sen maksullisen Amazon Prime -palvelun kautta.Samsungin ja Amazonin yhteistyösopimuksen ansiosta Galaxy Note7 onkin ensimmäinen laite, joka mahdollistaa HDR-materiaalin suoratoiston mobiilisti.

On mielenkiintoista nähdä, miten HDR-materiaali ja yhteensopivat laitteet tulevaisuudessa mobiilipuolelle saapuvat. Erään huhun mukaan Sony olisi esittelemässä vielä tänä vuonna erityisellä HDR-näytöllä varustetun älypuhelimen. Kyseisen laitteen näytön sanotaan yltävän jopa 1300 nitin kirkkauteen ja tukevan yli miljardin sävyn väriavaruutta.