Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kehuttu Note 7 pian myyntiin: Kannattaako valita sittenkin Galaxy S7?

Samsungin uusin puhelinlanseeraus näki päivänvalon tällä viikolla. Galaxy Note 7 on jatkoa Note 5:lle, joka ei koskaan tullut virallisesti myyntiin Euroopassa. Lanseeraustilaisuudessa Note 7 keräsi osakseen kehuja muotoilun ja käyttötuntumansa ansiosta.

Note-mallistolla on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa, joka arvostaa etenkin laitteen mukana tulevaa S Pen -kynää. Sen avulla luonnostelu, piirtäminen ja vapaa kirjoittaminen onnistuu selvästi paremmin kuin pelkällä sormella.

Uuden älypuhelimen ostajan kannalta Samsungin mallisto on nyt mielenkiintoinen. Galaxy S7 on monessa mielessä lähes sama puhelin, mutta siitä puuttuu kynän mukanaan tuoma luonnostelumahdollisuus. Laitteissa on sama kamera, yhtä nopea prosessori ja molemmat ovat vesitiiviitä. Molemmista löytyy myös muistikorttipaikka, jolla sisäistä tallennustilaa voi kasvattaa 256 gigatavuun.

Selvitimme, missä asioissa laitteet eroavat toisistaan.

Näytön koko

Note 7:n näyttö on selvästi isompi, tuumia on 5,7. Puhelin ei kuitenkaan tunnu niin isolta kuin numerot antavat olettaa. Laitteen käyttö onnistuu jopa yhdellä kädellä. Isomman kokonsa takia Note 7 on 17 grammaa painavampi kuin Galaxy S7. Note 7:n näyttö on suojattu uusimmalla Gorilla Glass 5:llä, joka kestää pudotuksia paremmin kuin Galaxy S7:ssa käytettävä Gorilla Glass 4.

Irisskanneri

Samsung on lisännyt Note 7 -puhelimeen irisskannerin, joka mahdollistaa puhelimeen kirjautumisen pelkällä katseella. Irisskannerin taakse voi sisällyttää myös yksittäisiä kansioita, jos käyttäjä haluaa varmistaa etteivät esimerkiksi kuvat päädy vieraiden nähtäviksi.

S Pen -kynä

Note 7:n kosketuskynää on uudistettu. Se on nyt veden- ja pölynkestävä ja samalla kynän kosketustarkkuutta on parannettu edellisestä malliversiosta. Uusi ominaisuus on tulkkaus, joka onnistuu maalaamalla kynällä minkä tahansa sanan (myös valokuvista). Kynä toimii myös puhelimen näytön ollessa lukittuna. Takavuosien Note-malleista on otettu opiksi, eikä S Peniä voi enää työntää väärin päin sille varattuun säilytystilaan.

Isompi akku

Note 7:ään on saatu mahdutettua iso, 3500 milliampeeritunnin akku, joka lyö laudalta Galaxy S7:n akun 500:lla milliampeeritunnilla. Note 7:n käyttäjä kiittää, sillä esimerkiksi luonnostelu- ja piirtokäytössä laitteen näyttö on päällä pitkiäkin aikoja kerrallaan. Markkinoilla odotettiin kuitenkin vieläkin isompaa virtalähdettä. Note 7:n akku on aavistuksen pienempi kuin Galaxy S7 edgessä.

Uusi latausliitäntä

Note 7:ssa Samsung käyttää ensimmäistä kertaa uutta USB Type-C -latausliitäntää. Myyntipakkauksen mukana tulee adapteri, jolla myös vanhanmallisen laturin käyttö onnistuu.

Enemmän muistia

Note 7 -puhelimesta tulee myyntiin vain yksi malli, jonka sisäisen muistin määrä on 64 gigatavua. Tämä on tuplasti enemmän kuin edellisessä Notessa ja enemmän kuin ainoastaan 32 gigan muistilla myytävässä Galaxy S7:ssa.

Kalliimpi

Note 7:n hinta on 879 euroa. Se on selvästi kalliimpi kuin Galaxy S7, jota myydään jo karvan alle 700 eurolla. Näin suurta hintaeroa on vaikea perustella isommalla muistimäärällä, irisskannerilla ja S Pen -kynällä. Ostajan kannattaa pitää mielessä, että Samsung tuo markkinoille uuden lippulaivansa Galaxy S8:n jo puolen vuoden päästä.