Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsung aloittaa jo nyt Android 12 / One UI 4 -päivitykset - ensimmäisenä Galaxy S21 -sarjalaisille

Samsung kulkee etulinjassa Android 12 -päivitysten kanssa.

Samsung aloittaa Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvan One UI 4 -ohjelmistonsa päivitykset ensimmäisenä Galaxy S21 -puhelimilleen jo tästä päivästä, 15. marraskuuta, alkaen ensimmäisillä markkinoilla.

Päivitysten julkaisu tapahtuu tuttuun tapaan vaiheittain. Ensimmäisenä One UI 4 julkaistaan Samsungin mukaan kevään 2021 Galaxy S21 -sarjan huippupuhelimille Galaxy S21:lle, Galaxy S21+:lle ja Galaxy S21 Ultralle.

Tämän jälkeen One UI 4 -päivityksen saavat Samsungin mukaan seuraavaksi pian myös mallit Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, S20 FE, Note20, Note20 Ultra, S10, S10e, S10+, S10 5G, Note10, Note 10+, Galaxy Fold, Z Fold3, Z Flip3, Z Fold2, Z Flip, Z Flip 5G, Galaxy A82 5G, A72, A52, A52 5G, A52s 5G, A42 5G ja Galaxy Tab S7 sekä Tab S7+.

Virallisesti Samsung ei ole vielä kommentoinut tarkempaa laajempaa julkaisuaikataulua. Todennäköisesti toistaiseksi julkaistu lista päivityksen saavista laitteista ei myöskään ole kaikenkattava, sillä siltä puuttuu vanhempia malleja, joille päivitystä on myös odotettu.

Samsung kulkee Android 12 -päivitysten osalta etulinjassa, sillä Google julkaisi Android 12:n omille Pixel-älypuhelimilleen 19. lokakuuta ja Samsung ehti aloittamaan omalta osaltaan päivitykset vain alle kuukausi tämän jälkeen. Android 12:n julkaisu osaksi avoimen lähdekoodin projektia tapahtui jo hieman aiemmin 4. lokakuuta. Samsung on jo syyskuusta alkaen testannut Android 12 / One UI 4 -päivityksiä julkisesti beetatestiversioina.

”Olemme sitoutuneita antamaan kaikille pääsyn parhaisiin mahdollisiin mobiilikokemuksiin, niin nopeasti kuin mahdollista”, kommentoi Samsungin Software Platform -tiimin johtaja Janghyun Yoon. ”One UI 4 täyttää tämän lupauksen, tuoden Galaxy-älypuhelinkäyttäjille viimeisimmät kustomointi- ja yksityisyysominaisuudet. Mutta emme jää vain tähän. Pian muut älypuhelin- ja tablettikäyttäjät hyötyvät myös tästä päivityksestä tarjoten saumattoman kokemuksen läpi koko ekosysteemimme.”

Samsung One UI 4:n uudistuksia: uudet widgetit, kamera- ja mikrofonikäytön merkit, tietoa lupien käytöstä asetuksissa sekä emojit, kuten AR Emojit, helpommin saatavilla.
Samsung One UI 4:n uudistuksia: uudet widgetit, kamera- ja mikrofonikäytön merkit, tietoa lupien käytöstä asetuksissa sekä emojit, kuten AR Emojit, helpommin saatavilla.

One UI 4 tuo uudistuksia muun muassa käyttöliittymään, ja Samsung tukee myös oman ratkaisunsa kautta vastaavaa käyttöliittymän teemavärien säätymistä taustakuvan mukaisesti (Dynamic Color) kuin mitä Google itse esitteli myös Android 12:ssa. Värit muuttuvat teeman mukaisesti käyttöliittymässä – kotinäkymässä, kuvakkeissa, valikoissa, painikkeissa sekä taustoissa – ja yhteensopivissa sovelluksissa.

Samsung uudistaa One UI 4:ssä myös kotinäkymässä näkyvien widget-pienoissovellusten ulkonäköä, ja ne ovat myös laajasti kustomoitavissa.

Samsung tekee muitakin hienosäätöjä. Esimerkiksi Kello-sovellus osaa lisäksi jatkossa muuttaa automaattisesti värimaailmaansa vuorokauden ajan mukaan. Samaten sovelluskuvakkeet kotinäytöllä mukautuvat vastedes tummaan tilaan muuttuen hieman himmeämmiksi.

One UI 4 tuo yksityisyysparannuksia.
One UI 4 tuo yksityisyysparannuksia.

One UI 4 tarjoaa myös enemmän tietoa siitä, kuinka esimerkiksi eri sovellukset ovat käyttäneet niille myönnettyjä lupia kameraan, mikrofoniin ja sijaintitietoihin viimeisen seitsemän päivän aikana uudessa yksityisyysnäkymässä, joka kerää myös yhteen näihin liittyvät asetukset. Lisäksi näytön yläkulmassa merkki kertoo kameran tai mikrofonin olevan käytössä, ja sovelluksille voi myöntää pääsyn tarkan sijaintinsa sijaan pääsyn vähemmän yksityiskohtaiseen paikkatietoon.

Lisäksi uusi Expressive Emoji -toiminto mahdollistaa kahden emojin yhdistämisen GIF-animaationa jaettavaksi muiden parannusten, kuten AR Emojien helpomman käytettävyyden, ohella osana näppäimistöä.

Samsung on esitellyt One UI 4:n uudistuksia myös jo alta löytyvillä videoilla.