Jolla toi myyntiin uuden tuotteensa: Sailfish-käyttöjärjestelmä myyntiin Sony Xperia X:lle

Jolla on aloittanut Sailfish OS -käyttöjärjestelmänsä myynnin Sony Xperia X -älypuhelimelle.

Jolla kutsuu nyt Sailfish OS:ää Xperia X:lle myös Sailfish X -nimellä. Käytännössä kyse on Jolla-puhelimista tutusta Sailfish-käyttöjärjestelmästä, mutta nyt Sonyn keskihintaiseen, noin 300 eurolla Suomessa myytävään, Xperia X -älypuhelimeen sovitettuna ja sen kanssa pääosin yhteensopivana.

Sailfish X:n hinta on 49,90 euroa sisältäen arvonlisäveron. Tällä hinnalla saa asennettavan Sailfish OS -levykuvan, jonka osalta tavoite julkaisulle on 11. lokakuuta. Android-tuen, ennustavan tekstinsyötön ja Microsoft Exchange -tuen saa ladattua Jollan kaupasta. Hintaan kuuluu myös vuoden verran ohjelmistopäivityksiä sekä Jollan asiakastuki. Sailfish Community Device -ohjelmaan osallistuneille tullaan tarjoamaan alennus.

Sony Xperia X -puhelin pitää ostaa erikseen.

”Sony Xperia X -laite on nyt yksinkertaisesti tehokkain laite, jossa toimii virallinen Sailfish OS, ja olemme ilahtuneita voidessamme tarjota tämän houkuttelevan paketin yhteisölle ja faneillemme. Xperia X:n tekniset ominaisuudet, kameran laatu, näyttö ja design vievät Sailfish OS -kokemuksen uudelle tasolle”, kommentoi Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.

Suuria massoja Jolla ei kuitenkaan Sailfish X -projektilla tavoittele. Sen sijaan tähtäimessä ovat kovimmat Sailfish-fanit sekä sovelluskehittäjät, joille Xperia X voi toimia uutena, modernina Sailfish-laitteen pohjana.

”Yhdessä innokkaan Sailfish-yhteisön kanssa odotamme jatkuvasti laajentavamme Sailfish X -tarjoomaa useampiin Sony Xperia -laitteisiin. Odotamme Sailfish X:n siirtyvän moniin erilaisiin Xperia-laitteisiin tulevaisuudessa”, sanoo Pienimäki.

Toistaiseksi aivan kaikki toiminnot eivät vielä ole tuettuja Sailfish X:ssä. Mobiilidata, kamerat, Android-sovellustuki toimivat jo hyvin. Sen sijaan Bluetoothia, uusia antureita (kuten barometri, askellaskuri), sormenjälkitunnistusta ja FM-radiota Sailfish ei Xperia X:ssä vielä tue.

Alun perin Jollan tarkoituksena oli tuoda Sailfish X aluksi asennettavaksi Linux-tietokoneella komentoriviltä. Tässä on kuitenkin tapahtunut täyskäännös: nyt asentaminen on mahdollista vain Windows-tietokoneen kanssa.

Jollan pääliiketoimintaa on nykyisin Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitys ja lisensointi alueellisille kumppaneille erityisesti Venäjällä ja Kiinassa.