Robotit tunkevat kotiisi, mutta eivät pese vielä pyykkiä

Jo tämän vuoden aikana kotiin voi ostaa alle 1 000 euron hintaisen robotin, joka valvoo kodin turvallisuutta ja tottelee puhekomentoja.

Robotit eivät edelleenkään tiskaa tai pese pyykkiä, mutta hiljalleen ne ovat lunastamassa lupauksia ja murtautumassa teollisuudesta kotitalouksiin. Kävimme Las Vegasin CES-kuluttajalektroniikan messuilla selvittämässä, missä robottirintamalla mennään tällä hetkellä.

Yksi mielenkiintoisimmista koteihin tarkoitetuista roboteista on ranskalainen Buddy, joka voi pelastaa henkiä. Buddy tunnistaa savun ja tulen ja varoittaa niistä tarvittaessa. Tämän lisäksi robotti aistii ympäristöään ja varoittaa kutsumattomista vieraista.

Törmäsimme Las Vegasin messuilla myös valloittavaan pieneen SmartGurlz-lelurobottiin, joka on tanskalaisyrityksen tytöille suunnattu uutuustuote. Robottia ohjataan tabletilta, johon ladattu sovellus on samalla mobiilipeli. Pelissä suoritetaan erilaisia tehtäviä ja siinä sivussa opetellaan ohjelmoinnin perusteita. SmartGurlz on hyvä esimerkki pelin ja hyötysovelluksen risteytyksestä, joka toimii hyvänä keinona opettaa tärkeitä tulevaisuuden taitoja myös tytöille.

Raportti CES-messuista nähdään Teknavin tv-ohjelman 13. kauden avausjaksossa maanantaina 13.3. klo 22.35 ja uusintana sunnuntaina 19.3. klo 16.30 MTV3-kanavalla.