Raportti: Tällainen on seuraava Windows-versio - tekoälyn rooli kasvaa

Tekoälyn rooli kasvaa Windowsissa tulevaisuudessa.

Tuottava tekoäly tulee laajasti osaksi koko järjestelmää, raportti paljastaa.

Microsoft julkaisi tuottavaan tekoälyyn pohjautuvan Copilot-avustajansa Windows 11:lle syyskuussa 2023, ja uudistus on sittemmin ollut laajasti esillä yhtiön omilla kanavilla. Tekoälyyn liittyvät uudistukset eivät suinkaan ole jäämässä tähän, ja Windows Centralin tuore raportti kertoo tekoälyn integroituvan Windowsiin ensi vuodesta alkaen yhä selkeämmin.

Seuraava suuri Windows-päivitys, jota odotetaan vuoden 2024 aikana, tuo generatiivisen eli tuottavan tekoälyn osaksi Windows Shelliä, joka sisältää muun muassa tutun käyttöliittymän valikoineen ja kuvakkeineen.

Sisäiset lähteet paljastavat, että aiemmin julkaistu Copilot-avustaja osaisi ennen pitkää työskennellä jatkuvasti taustalla käyttäjän jatkaessa omien tehtäviensä parissa. ”Mullistaviksi” kuvailtujen Copilot-parannusten ohella tuloillaan on uusi aikajana, jolla voisi helposti palata takaisin aiemmin käytettyihin sovelluksiin tai tehtäviin tekoälyavustajan tukemana.

Tekoälyllä on määrä parantaa myös Windowsin hakua mahdollistamalla ”luonnollisella kielellä” tehdyt haut yksittäisten hakusanojen ohella. Käyttäjä voisi esimerkiksi kehottaa Windowsia etsimään ”Bobin viime viikolla WhatsAppissa lähettämän tiedoston”, ja Copilot hoitaisi loput.

Ainakin tehokkaimmilla tietokoneilla tekoäly parantaisi myös videoiden ja pelien kuvanlaatua reaaliajassa, minkä ohella paikallisesti tuotetut tekstitykset ovat saamassa suuria päivityksiä useilla kielillä.

Hiiren kursoriin reagoivia taustakuvia on niin ikään kehitteillä, minkä ohella uusi ”luontitila” toisi kaikki tietokoneelle asennetut Microsoft-palvelut saataville samassa paikassa – ja luonnollisesti tekoälyavustaja Copilotin avustamana.

Tekoälyä on määrä hyödyntää erittäin laajasti myös muun muassa energiatehokkuuden parantamisessa, minkä ohella käyttöliittymään on tulossa joitakin muutoksia.

Microsoftin kerrotaan kaiken lisäksi palaavan yhden merkittävän Windows-julkaisun vuosirytmiin parivuotisen, useita pienempiä päivityksiä vuodessa sisältäneen kokeilun jälkeen.

Näyttää siis vahvasti siltä, että tuottava tekoäly on tulossa jäädäkseen Windowsiin, ja uusi, hiljattain uudelleen brändätty ja tarkemmin määritelty Microsoft Copilot -kokonaisuus on vain pieni osa laajempaa suunnitelmaa.