Raportti: Applen iOS ja iPadOS 16.2 -päivitykset suunnitelmissa joulukuun puoliväliin - tällaisia uudistuksia ne sisältävät

iOS ja iPadOS 16.2 tuovat vielä muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia Applelta tänä vuonna.

Applelta on odotettavissa vielä vuoden aikana merkittäviä uudistuksia tuovia ohjelmistopäivityksiä, vaikka näillä näkymin kaikki tuotejulkistukset Applelta vuoden 2022 osalta on jo nähty.

Osana tuoreinta Power On -uutiskirjettään Bloombergin luotettavista lähteistään tunnettu Apple-reportteri Mark Gurman on kertonut Applen suunnittelevan seuraavien merkittävämpien ohjelmistopäivitysten, iOS ja iPadOS 16.2:n julkaisua, joulukuun puolivälin tienoilla. Kyseessä on tämän hetken suunnitelma, joka voi toki vielä muuttua jos kehitystyössä ilmenee odottamattomia haasteita.

Gurman ei ottanut kantaa Mac-tietokoneiden seuraavan macOS Ventura 13.1:n tai Apple Watchien ja Apple TV -laitteiden pienempien watchOS 9.1 ja tvOS 16.1 -päivitysten aikatauluun, mutta niiden julkaisu voi odottaa tapahtuvan myös iOS ja iPadOS 16.2:n rinnalla.

Ensi vuoden puolella Gurman odottaa iOS 16.3:n ja macOS Ventura 13.3:n julkaisun ajoittuvan helmikuun alkupuolen ja maaliskuun alun väliselle ajalle.

24. lokakuuta Apple julkaisi päivityksinä iOS 16.1:n, iPadOS 16.1:n, tvOS 16.1:n, watchOS 9.1:n sekä macOS Ventura 13.0:n ja sittemmin se aloitti heti seuraavana päivänä 25. lokakuuta iOS ja iPadOS 16.2:n, tvOS 16.2:n, watchOS 9.2:n sekä macOS Ventura 13.1:n julkisen beetatestauksen.

Applen uusi Freeform-sovellus iPhonella, iPadilla ja Macilla.
Applen uusi Freeform-sovellus iPhonella, iPadilla ja Macilla.

iOS ja iPadOS 16.2:ssa kuin myös macOS Ventura 13.1:ssä Apple tuo tarjolle uuden, ensi kerran jo kesäkuussa WWDC-tapahtumassa esitellyn Freeform-sovelluksensa, joka on suunniteltu yhteistyöhön ”valkotaululla”. Freeform-sovelluksella voi esimerkiksi pitää muistiinpanoja ideoista tai luonnostella ja piirtää suunnitelmia yhdessä muiden kanssa. Useampi käyttäjä voi työstää yhteistä Freeform-dokumenttia muutosten synkronoituessa reaaliajassa. Mukaan voi lisätä myös tiedostoja, linkkejä, videota ja ääntä.

iPadOS 16.2:n beetassa Apple on myös palauttanut M1:llä ja M2:lla varustetuille iPadeille ulkoisen näytön tuen Näyttämömestari-moniajotoiminnon (Stage Manager) kanssa. Apple jätti ulkoisen näytön tuen pois iPadOS 16:n ensimmäisestä kaikille käyttäjille päivityksenä julkaistusta versiosta eli iPadOS 16.1:stä.

Näyttämömestarin kanssa toimiva täysi ulkoisen näytön tuki tulee vain M1- ja M2-iPadeille.
Näyttämömestarin kanssa toimiva täysi ulkoisen näytön tuki tulee vain M1- ja M2-iPadeille.

iOS 16.2:n, iPadOS 16.2:n ja macOS Ventura 13.1:n ensimmäisessä beetassa on julkaistu myös Koti-sovelluksen uusi arkkitehtuuri, joka seuraa edeltävissä versioissa julkaistua tukea älykotilaitteiden Matter-standardille. Applen mukaan Koti-sovelluksen uusi arkkitehtuuri mahdollistaa nopeamman ja luotettavamman toiminnan kodeissa, joissa on käytössä monia älykotilaitteita. Uusi arkkitehtuuri vaatii kuitenkin kaikkien Apple-laitteiden tukevan sitä, eli olevan päivitetty ajan tasalle (iOS 16.2, iPadOS 16.2, tvOS 16.2, watchOS 9.2, macOS Ventura 13.1 ja HomePod 16.2).

Uudet käyttöjärjestelmäversiot laajentavat myös korkean virkistystaajuuden toimintaa, sillä 120 hertsin virkistystaajuutta tukevissa, ProMotion-näytöllisissä laitteissa Applen mukaan tuettuna ovat nyt täydellä virkistystaajuudella myös animoidut SwiftUI-käyttöliittymäelementtien asettelumuutokset.

iOS 16.2:ssa on myös valita asetuksista haluttaessa iOS 16.1:ssä ensiesitellyt uudenlaiset päivittyvät Liveseuranta-ilmoitukset päivittymään tavallista tiheämmin. Applen mukaan tiheämpi päivitystahti voi näkyä heikentyneenä akunkestona.

iOS 16.2 tuo saataville lukitun näytön näkymään myös uuden Uni-widgetin, minkä lisäksi Apple kehittää myös iOS 16:ssa Terveys-sovelluksen osana julkaistulle Lääkkeet-toiminnolle uutta widgetiä.

Automaattisesti soitettavien hätäpuhelujen osalta Apple kerää iOS 16.2:ssa alkaen raportteja virheellisesti soitetuista hätäpuheluista.