Raportti: Apple höllensi Face ID -komponenttivaatimuksia iPhone X:n tuotannon vauhdittamiseksi

Apple laski Face ID -kasvontunnistuksen komponenteilta vaadittua tarkkuutta, jotta uuden iPhone X -huippumallin tuotantoa olisi mahdollista vauhdittaa, raportoi Bloomberg.

Päivitys kello 21.40: Apple on kiistänyt väitteet: ”Bloombergin väite, että Apple on vähentänyt Face ID:n tarkkuusspesifikaatiota on täysin virheellinen ja odotamme Face ID:n olevan uusi standardin asettaja kasvoilla tunnistautumiselle.” ///

Perjantaina ennakkotilattavaksi ja viikkoa myöhemmin saataville tulevan iPhone X:n tuotanto on kärsinyt ongelmista. KGI Securitiesin läheisesti Applea seuraava analyytikko Ming-chi Kuo on arvionut Applella olevan vain 2-3 miljoonaa iPhone X:ää valmiina myyntiintulopäivälle. Kuo on myös jatkuvasti laskenut arviotaan loppuvuoden toimitusmääristä, viimeisimpänä 25-30 miljoonaan.

Jo aiemmin suurimmaksi ongelmaksi uuden iPhone X:n tuotannossa on mainittu haasteet sen Face ID -kasvontunnistuksen mahdollistavan TrueDepth-kamerajärjestelmän pisteprojektorikomponentin valmistuksessa. Pisteprojektorin tehtävä on suunnata 30 000 pistettä käyttäjän kasvoille. Näiden pisteiden muodostamaa 3D-mallia verrataan käyttöönotossa tallennettuun, minkä perusteella iPhone X tunnistaa käyttäjänsä.

Bloombergin mukaan pisteprojektorin laser ja lasi ovat molemmat herkkiä, helposti tuotannossa hajoavia komponentteja. Lisäksi toleranssit ovat erittäin pieniä, sillä jo muutaman mikronin poikkeama, murto-osa hiuksen paksuudesta, aiheuttaa ongelmia teknologian toiminnalle.

Pisteprojektorien kokoonpanosta vastaavien LG Innotekin ja Sharpin tuotantosaannon kerrotaan jääneen yhdessä vaiheessa vain 20 prosenttiin, eli neljä viidestä tuotetusta komponentista ei täyttänyt vaatimuksia.

Helpottaakseen pisteprojektorien tuotantoa ja vauhdittaakseen iPhone X -puhelinten valmistumista Bloomberg kertoo Applen päätyneen höllentämään joitakin Face ID:hen liittyviä spesifikaatioitaan. Tämä nopeutti kokoonpantujen moduulien testaamista. Tarkempia yksityiskohtia Applen päätöksestä Bloomberg ei kuitenkaan pysty kertomaan, esimerkiksi sitä, miten tuotantoprosessin vaatimusten lasku mahdollisesti vaikuttaa Face ID:n toiminnan tarkkuuteen ja luotettavuuteen.

iPhone X:n julkistaessaan Apple arvioi, että keskimäärin Face ID:n turvallisuus on huomattavasti Touch ID:tä korkeammalla tasolla. Todennäköisyys satunnaisen toisen henkilön tunnistumiselle on yksi miljoonasta, kun vastaava lukema Touch ID -sormenjälkitunnistuksessa on yksi viidestäkymmenestä tuhannesta.

Face ID toimii usean eri komponentin voimalla.
Face ID toimii usean eri komponentin voimalla.

iPhone X:n Face ID eroaa aiemmista puhelimissa nähdyistä kasvontunnistusratkaisuista merkittävästi. Käytännössä kyse on vastaavasta teknologiasta kuin Microsoftin Xboxin Kinectissä, mutta nyt suurikokoisen lisälaitteen sijaan muutaman senttimetrin leveydelle ja muutaman millimetrin paksuuteen pakattuna. Apple osti Kinectin teknologian takana olevan PrimeSensen vuonna 2013.

Bloombergin mukaan Apple antoi komponenttivalmistajille vain tavanomaiset kaksi vuotta aikaa valmistautua haastavien Face ID -komponenttien tuotantoon. ”Se on aggressiivinen design”, kommentoi nimetön lähde, ”ja se on erittäin aggressiivinen aikataulu.”

Pisteprojektori on vain yksi komponentti TrueDepth-kamerajärjestelmässä. Lisäksi mukana infrapunakamera, jonka tehtävä on tunnistaa ensin kasvojen läsnäolo, sekä kasvot tätä varten valaiseva infrapunalähetin. Näin virtasyöppöä kasvontunnistusta pisteprojektorin avulla ei tarvitse käynnistää turhaan.

Face ID:n ohella Apple hyödyntää TrueDepth-kamerajärjestelmää iPhone X:ssä myös muotokuvatilan tuomiseen käytettäväksi takakameran ohella myös etukameralla sekä animoiduissa, käyttäjän kasvojen mukaan liikkuvissa emojeissa, eli Animojeissa.