Ranska kielsi iPhone 12:n myynnin liian korkean säteilyarvon takia - Applea uhkaa takaisinkutsu

Ranska on kieltänyt iPhone 12 -älypuhelimen myynnin.

Älypuhelin säteilee liikaa, viranomaiset perustelevat.

Applen iPhone 12 -älypuhelin säteilee liikaa, minkä vuoksi sitä ei enää saa myydä Ranskassa. Maan säteilyturvallisuudesta vastaava viranomainen ANFR perustelee tiedotteessaan päätöstä kansalaisten turvallisuudella.

Applen on lisäksi ryhdyttävä toimiin vähentääkseen jo myytyjen iPhone 12 -älypuhelinten säteilyä. Arvot on laskettava suositusten mukaisiksi 15 vuorokaudessa, viranomainen vaatii.

Mikäli Apple ei kykene täyttämään edellytyksiä, saattaa se joutua kutsumaan takaisin kaikki Ranskassa myydyt iPhone 12 -älypuhelimet, aiheesta kirjoittava Frandroid-sivusto kertoo.

Älypuhelinten säteilyä mitattaessa kiinnitetään huomiota niin kutsuttuun ominaisabsorptionopeuteen, jota myös SAR-arvoksi kutsutaan (engl. Specific Absorption Rate). Käytännössä arvo ilmaisee sitä, kuinka paljon säteilyä kehon kudokset imevät itseensä eli absorboivat kilogrammaa kohden.

Ranskassa sallittu raja on neljä wattia kilogrammaa kohden, kun taas iPhone 12:lla vastaava arvo on 5,74 wattia eli selvästi enemmän.

Apple esitteli vastikään uudet iPhone 15 -älypuhelimensa lakkauttaen samalla iPhone 12 -malliston myynnin. Käytännön vaikutuksia myyntikiellolla ei siis liene, mutta mahdollisen takaisinkutsun uhka on sen sijaan oleellisempi Ranskassa.

Nähtäväksi jää, kuinka Apple ja Ranskan viranomaiset toimivat tilanteen edetessä. On myös mielenkiintoista seurata, vaikuttavatko Ranskassa tehdyt päätökset myöhemmin koko Euroopan unioniin paikallisviranomaisten jakaessa löydöksiään.

Tutkimusten mukaan terveydelle mahdollisesti haitallinen kynnys on 40 wattia kilogrammaa kohden. Tätä alhaisempi absorbtio ei nykytiedon mukaan vaikuta kehoon, joten iPhone 12:n käyttäjillä ei kuitenkaan liene syytä huoleen.

Markkinoilla raja-arvot on tarkoituksella asetettu selvästi ”terveyskynnystä” alhaisemmiksi, sillä älypuhelimet ovat läheinen osa useimpien kansalaisten elämää ympäri vuorokauden.