Puhelinten sormenjälkitunnistimet menossa uusiksi - tulossa hämmästyttävää tekniikkaa

Qualcommin komponentteja käytetään lähestulkoon kaikissa älypuhelimissa, ja nyt tuo mobiilialan komponenttijättiläinen haluaa uudistaa puhelimien sormenjälkitunnistimet. Yhtiö on esitellyt uuden sukupolven Qualcomm Fingerprint Sensor -sarjan. Uutuudet on jaettu kolmeen eri sarjaan. Ultraääntä hyödyntävät tunnistimet voivat toimia näyttöpaneelin tai lasi- tai alumiinipinnan läpi.

Näyttöön piilotetut sormenjälkitunnistimet ovat olleet puheissa jo pitkään, mutta isossa mittakaavassa sellaisia ei vielä ole nähty. Qualcomm on kehittänyt tunnistimen, joka voi toimia enintään 1200 mikrometriä paksun OLED-näyttöpaneelin läpi. Kaksi muuta uutta tunnistinta toimivat vastaavasti enintään 800 mikrometriä paksun lasin tai 650 mikrometriä paksun alumiinin läpi. Mielenkiintoista lasi- ja metallitunnistimissa on, etteivät ne tarvitse kuoreen erillistä tunnistinosaa, vaan lasi- tai alumiinipinta voidaan tehdä täysin saumattomaksi ja tunnistin piilottaa kuoren alle.

Sen lisäksi, että Qualcommin uudet, kuorien alle piilotettavat tunnistimet mahdollistavat entistä vapaamman laitteiden muotoilun, ne tunnistavat sormenjäljen myös veden alla. Samaten uudet tunnistimet voivat lukea sormenpäästä käyttäjän pulssin ja veren virtauksen, ja tunnistimet tukevat myös pyyhkäisyillä toimivaa eleohjausta esimerkiksi sovellusten tai ilmoitusvalikon avaamista varten.

Qualcommin lasi- ja metallitunnistimet pääsevät jo pian lähtemään laitevalmistajille, ja uusissa puhelimissa niitä tultaneen näkemään ensi vuoden alkupuolella. Näytön läpi toimivia tunnistimia sen sijaan joudutaan odottamaan hieman pidempään. Niiden ensimmäiset kappaleet lähtevät laitevalmistajille vasta tämän vuoden lopulla, joten puhelimiin ne saapuvat todennäköisesti vasta vuonna 2019.