Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Pula iPhone 14 Pro -puhelimista pahenemassa - raportti: epävakaa tilanne tehtaalla johtamassa jopa 6 miljoonan puhelimen tuotantovajeeseen

iPhone 14 Pro -puhelinten saatavuus voi jatkossa vielä heikentyä selvästi.

Pula iPhone 14 Pro -puhelimista tänä vuonna voi kasvaa jopa 6 miljoonaan kappaleen tuotantovajeeseen, raportoi Bloomberg perustuen iPhone-puhelinten kokoonpanotoimintaa tuntevaan lähteeseen.

Applen iPhone 14 Pro -puhelinten kokoonpano on ajautunut vaikeuksiin johtuen tilanteesta Foxconnin tehtaalla Kiinan Zhengzhoussa.

Koronavirus on levinnyt tehtaalla, ja lopulta tilanne äityi viime viikolla työntekijöiden mellakointiin  asti heille annettujen lupausten jäätyä lunastamatta. Raportoidusti Foxconn jätti aluksi lupaamiaan bonuksia maksamatta, ja karanteeniin lukituille palkollisille varatut ruoka ja lääkkeet alkoivat käydä vähiin. Lopulta osalle jättimäisen tehtaan työntekijöistä maksettiin myös vain poislähdöstä, ja tehtaan tuotannon on arvioitu kokevan lähiviikkoina jopa 30 prosentin supistumisen tavanomaiseen verrattuna.

Applelle tilanne on ollut vaikea, koska iPhone 14 Pro -kokoonpano on keskittynyt nimenomaan tällä kiinalaistehtaalle samanaikaisesti, kun iPhone 14 -perusmalleja valmistetaan jo laajemmin.

Lisäksi iPhone 14 Pron ja iPhone 14 Pro Maxin kysyntäkin on ollut tänä vuonna jo lähtökohtaisesti vahvempaa kuin iPhone 14 -perusmallien, eikä tarjonta ole vielä missään pystynyt läheskään siihen vastaamaan.

Applen omassa verkkokaupassa iPhone 14 Pro -puhelinten toimitusaikaennusteet uusille tilauksille ovat parhaillaan pääosin vähintään 4 viikkoa, eli nyt tehtyjen tilausten toimitukset ajoittuvat vasta vuodenvaihteen tienoille. Jälleenmyyjiltä Suomessa iPhone 14 Pro -puhelimia on toistaiseksi saanut vielä paremmin, mutta tuotanto-ongelmien myötä tilanne voi tältäkin osin kääntyä jatkossa entistä heikommaksi tavanomaisesti pikku hiljaa lanseerauksen jälkeen parantuvan saatavuuden sijaan.

Apple itse varoitti jo 7. marraskuuta pian tulosjulkistuksensa jälkeen iPhone 14 Pro -puhelinten toimitusten jäämisestä sen aiemmista odotuksista.

Tällä hetkellä suurin kysymysmerkki liittyy tuotannon palautumisnopeuteen, eli siihen kuinka nopeasti Foxconn saa toiminnan tehtaallaan palaamaan normaaliksi. Bloombergin raportin mukaan tavoitteena on päästä tavalliseen toimintaan alkuvuodesta 2023.

Applen tuotanto-ongelmat eivät myöskään välttämättä rajoitu jatkossa vain iPhone 14 Pro -puhelimiin, sillä Kiinassa nyt nähdyt mielenosoitukset uhkaavat myös jo tuotannon normaalia jatkumista Mac-tietokoneiden valmistukselle keskeisellä Shanghain alueella.