Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huippupuhelimet pakkastestissä – näin iPhone ja kumppanit kestävät Suomen talvea

Näin talvipakkasilla älypuhelimien käyttö ulkona vähenee ja niiden toiminta monesti heikkenee. Akut saattavat tyhjentyä normaalia nopeammin ja puhelin saattaa yhtäkkiä sammua. Testasimme kolmen huippupuhelimen kestävyyttä noin 15 asteen pakkasessa.

Testatut laitteet: Lumia 950, iPhone 6s ja Nexus 5X

Latasin puhelimien akut täyteen ja laitoin ne ulos viilenemään. 10 minuutin jälkeen kaikkien akut olivat edelleen täynnä, joten vielä 10 minuutissa akku ei ole päässyt hyytymään. Näytöissä tilanne oli kuitenkin eri. Nexus 5X:n ja iPhone 6s:n IPS LCD -näytöt olivat jo hitaita. Haamukuvia tuli paljon, mikä on normaalia puhelimelle, joka on viihtynyt hetken pakkasessa. Lumia 950:n AMOLED-näyttö ei ollut moksiskaan pakkasesta ja toimi täysin normaalisti myös kylmässä kelissä.

Puolen tunnin jälkeen tilanne oli pitkäti sama kuin kymmenen minuutin kohdalla. Puhelimet olivat kylmiä eikä varsinkaan iPhone 6s:ää pidä mielellään kädessä, koska alumiini on todella viileää. Akkujen varaustila oli edelleen 100 prosentissa. iPhone 6s:n ja Nexus 5X:n näytöt olivat hidastuneet entisestään, mutta Lumia 950:n näyttö toimi normaalisti.

Tunnin jälkeen iPhonen akku näytti 99 prosenttia, joten jotain muutosta oli tapahtunut. Lumian ja Nexuksen akut olivat taasen täynnä ainakin puhelimen mukaan. Lumia 950:n näyttö toimi edelleen mallikkaasti. Kaikkien puhelimien näytöt reagoivat kosketukseen normaalisti.

Tämän jälkeen avasin kaikki puhelimet ja rupesin käyttämään hieman. Selasin sosiaalista mediaa ja internettiä noin kymmenen minuutin ajan puhelimilla. Tässä vaiheessa akut rupesivat hieman tyhjenemään. Nexus 5X:n ja Lumia 950:n akut tyhjenivät parilla prosentilla, kun taas iPhone 6s:n akun varaustila putosi nopeasti jopa 78 prosenttiin.

Seuraavaksi jätin puhelimet toistamaan videota pakkaseen. Noin puolen tunnin videotoiston jälkeen iPhonessa akkua oli jäljellä 70 prosenttia, mikä oli testilaitteista vähiten. Lumia 950:ssa akkua oli 91 prosenttia ja Nexus 5X:ssä 97 prosenttia, mikä oli testatuista laitteista eniten. Kun puhelimet toi takaisin lämpimään, akkujen varaustilat eivät Lumia 950:ssa ja iPhone 6s:ssä muuttuneet. Taasen Nexus 5X:ssä puolessa tunnissa akun varaustila laski 97 prosentista 84 prosenttiin.

Kokonaisuudessaan Lumia 950 selvisi pakkasesta parhaiten. Näytön kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia ja akkua ei kulunut älyttömiä määriä. iPhone 6s:ssä näyttö hidastui nopeasti ja akku kului huomattavasti enemmän kuin Nexus 5X:ssä tai Lumia 950:ssa. Nexus 5X:ää vaivasi iPhone 6s:n tavoin näytön hitaus ja akku kului yllättävän paljon, kun sen toi takaisin lämpimiin sisätiloihin.