Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Poliisi 3D-tulosti murhauhrin sormen puhelimen avaamiseksi

Yhdysvalloissa meneillään olevassa murhatutkimuksessa taistellaan jälleen puhelinten suojausten kanssa. Tällä kertaa oletettujen tärkeiden tietojen tiellä on sormenjälkitunnistin, jota aiotaan jekuttaa 3D-tulosteen avulla.

Michiganin yliopistolla työskentelevä tietotekniikan professori Anil Jain sai viime kuussa vieraakseen poliiseja. Vierailun syynä oli meneillään oleva rikostutkimus ja Jainin tieto-taito biometristen tunnistusmenetelmien saralla.

Fusionin mukaan murhatun miehen puhelimen epäiltiin sisältävän vihjeitä murhaajasta, mutta laite oli lukittu sormenjäljellä. Viranomaiset halusivat Jainin avustuksella 3D-tulostaa sormia, joilla puhelin pyrittäisiin avaamaan.

Nähtävästi poliisilla oli ennestään tietokannoissaan uhrin sormenjäljet. Ruumis sen sijaan oli liian huonossa kunnossa puhelimen avaamiseksi. Tästä syystä 3D-tulostus nähtiin parhaana keinona. Jain valmisti varalta kaikki kymmenen sormea, vaikka uhrin uskottiin käyttäneen peukaloa tai etusormea laitteensa lukitsemiseen.

Jain apureineen on jo tulostanut sormet, jotka päällystettiin ohuesti metallihiukkasilla ihmissormen sähkönjohtavuuden jäljittelemiseksi. Lopputulokset ovat kuitenkin vielä testauksessa eikä niitä ole luovutettu poliisille. Mikäli kaikki menee hyvin, poliisi pääsee kokeilemaan tulosteita tulevina viikkoina. Siinäkin vaiheessa onnistuminen on kuitenkin epävarmaa, sillä pitkään käyttämättömänä levännyt laite saattaa vaatia sormenjäljen lisäksi pääsykoodia.