Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Patenttisota syttyi: Apple iskee omalla kanteellaan epäsuorasti kohti hyökkäykseen lähtenyttä Nokiaa

Nokia haastoi Applen tänään oikeuteen lukuisten patenttien rikkomisesta sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Myös Apple on kuitenkin haastanut kaksi Nokian entisiä patentteja rahastavaa yhtiötä ja näiden tytäryhtiöitäoikeuteen Yhdysvalloissa. Yhtiöiden välillä näyttää syttyneen jälleen useille rintamille nopeasti laajentuva patenttisota.

Nokia haluaisi luonnollisesti Applelta lisää korvauksia patenttiensa perusteella. Lisäksi Nokian Applen kanssa vuonna 2011 solmima tiettyjä patentteja koskeva sopimus oli päättymässä tämän vuoden lopussa. Tämä lyö Nokian vuotuisiiin patenttituloihin 150 miljoonan euron iskun. Ilman Apple-sopimusta Nokia tienaa patenteillaan nyt 800 miljoonaa euroa vuositasolla ilman kertakorvauksia.

Apple väittää kanteessaan Acacia Researchin ja Conversant Intellectual Property Managementin lyöttäytyneen juonitellen yhteen Nokian kanssa nyhtääkseen ja kiristääkseen Applelta ja muilta kohtuuttomia korvauksia. Applen mukaan muun muassa patentteja ei ole suostuttu lisensoimaan kohtuullisin ja tasapuolisin ehdoin ja Nokian sopimusten Acacian ja Conversantin olevan kilpailua rajoittavia.

Acacia ja Conversant ovat yrityksiä, joille Nokia ja sen verkkoyhtiö ovat siirtäneet patenttejaan.

Juuri viime viikolla Applen maksettavaksi tuomittiin Kaliforniassa 7,3 miljoonan dollarin korvaukset Conversantin tytäryhtiölle kahden alun perin Nokian patentin rikkomisesta.

Kun kyseessä olleet patentit siirtyivät Nokialta Conversantille, kerrottiin Nokian sekä patenttien lisenssinhaltijan Microsoftin saavan kaksi kolmasosaa patenttien perusteella jatkossa kertyvistä tuloista yhden kolmanneksen jäädessä patenttien ostajalle, eli Conversantille, joka ottaa riskin vastaten lisensointi- ja oikeudenkäyntitoiminnan kuluista.

Lisäksi syyskuussaAcacia puolestaan voitti suuremmat 22,1 miljoonan dollarin korvaukset Applelta myös alun perin Nokian patentin perusteella. Acacia on aiemmin mainostanut jakavansa patenteilla hankkimansa voitot puoliksi niiden alkuperäisten omistajien, eli tässä tapauksessa Nokian, kanssa — joskin Nokian ja Acacian välisen sopimuksen tarkempi sisältö ei ole tiedossa.

Yksi asia on selvää: Nokia käy itse omistamiensa ja muiden yritystenkautta rahastettavaksi myymiensä patenttien osalta nyt monen rintaman patenttisotaa Applen kanssa.

Apple puolustautuu ja pyrkii jatkossa osoittamaan, ettei se riko Nokia-patentteja tai etteivät patentit ole lainkaan päteviä.

Jos Nokia ja Apple eivät pääse oikeusistuinten ulkopuolella sopuun patenttikorvauksista, tulevat oikeusjutut jatkumaan vähintään vuosien ajan.