Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Onko tässä mitään järkeä? Ei ehkä, mutta Windows 3.1 toimii iPadissa - ja varsin helposti

Vanha Windows iPadiin – miksipä ei?

Applen iPadOS on vuosien varrella kehittynyt aina vain monipuolisemmaksi, mutta joskus rasittuneet aivot saattavat kaivata jotain yksinkertaisempaa. Tabletilleen voi huvikseen asentaa vaikkapa Windows 3.1:n, mihin HowToGeek-sivusto yksityiskohtaisesti opastaa.

Ohjelmistofanaatikot ovat saaneet Windows 3.1:n asentumaan ja pyörimään Applen iPadeilla. Alun perin 1990-luvun alkupuolella julkaistu Windows-versio toimii iPadilla ongelmitta, ja sille voi jopa asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia, joita harrastajat ovat Internet-arkistoihinsa kätkeneet.

Vanhan Windowsin retrotunnelmaan pääsee käsiksi verrattain helposti ja asennuttuaan ohjelmisto toimii sujuvasti Bluetooth-näppisten ja hiirten kanssa. Tabletille on ensin asennettava App Storessa 4,99 euroa maksava iDOS 2 -sovellus, joka on alkujaan suunnattu vanhojen Windows-pelien pelaamiseen.

Sovelluksen asennuttua on Windows-tiedostot siirrettävä iPadin Tiedostot-sovelluksessa iDOS 2:n luomaan kansioon, ja itse käyttöjärjestelmän asentaminen vie prosessin suorittaneiden mukaan vain muutamia kymmeniä sekunteja.

Eräs sudenkuoppa matkalla kohtin vanhan Windowsin retromaailmaa on se, että käyttäjällä on oltava hallussaan virallinen Windows 3.1 -julkaisu lisensseineen. Myös sellaisen saamiseen on yhä olemassa monenlaisia kikkoja, ja asennusoppaassa hankintaan ohjeistetaan yksityiskohtaisesti.

Sitä, onko Windows 3.1:n asentamisessa iPadille mitään järkeä, on tietysti käyttäjän itsensä järkeiltävä. Monet iPad-tehokäyttäjät ovat kuitenkin jo pidemmän aikaa valitelleet heikohkosta Windows-tuesta, mutta nyt tabletilleen saa asennettua kokonaisen, hyvin toimivan Windowsin, olkoonkin vuodelta 1992.