Uusi verkkokauppa Teknavi.com

OnePlus julkistaa 10T-älypuhelimensa 3. elokuuta - paljon vahvistettu jo nyt: kohokohtina tehokas Snapdragon 8+ Gen 1 ja supernopea 150 watin pikalataus

OnePlus tulee julkistamaan uuden tehokkaan huippupuhelimensa OnePlus 10T 5G:n globaalisti keskiviikkona 3. elokuuta New Yorkissa järjestettävässä tilaisuudessa.

Myös Suomessa OnePlus järjestää kaikille avoimen lanseeraustilaisuuden katselutapahtuman kauppakeskus Triplassa Helsingissä.

Ennen täyttä julkistusta OnePlus on jo viime päivinä paljastanut kuvia sekä monia keskeisiä ominaisuuksia 10T:stä. Alla luodaan katsaus siihen, mitä OnePlus 10T:stä jo nyt tiedetään.

Värivaihtoehtoja OnePlus 10T:stä ovat musta Moonstone Black ja vihreä Jade Green. Edessä ja takana pinnat ovat lasia, kun taas kylkiä kiertää nähtävästi muovirunko. Etupuolella on tasainen 6,7 tuuman näyttö ja takana kolme kameraa.

OnePlus 10T:n hinnoista ei ole vielä tietoa, mutta sen voi odottaa olevan edullisempi kuin OnePlus 10 Pro, jonka suositushinta Suomessa on alkaen 899 euroa.

OnePlus 10T:n kaksi värivaihtoehtoa, vihreä Jade Green ja musta Moonstone Black.
OnePlus 10T:n kaksi värivaihtoehtoa, vihreä Jade Green ja musta Moonstone Black.

OnePlus 10T:n väreistä musta Moonstone Black on saanut inspiraationsa basalttikivestä, joka syntyy laavan kylmetessä. Moonstone Black -värin mattapinta on luotu OnePlus-puhelimissa uudenlaisella käsittelyllä ja viimeistelty pistemäisellä, säkenöivällä tekstuurilla. Väreistä vihreä Jade Green on puolestaan kiiltäväpintainen.

OnePlussan omien ennakkovahvistusten lisäksi 10T:stä on tietenkin myös nähty vuotoja ja kuultu huhuja, joiden perusteella on myös selvinnyt useita yksityiskohtia lisää.

OnePlus 10T:n odotetaan nyt sisältävän eri paljastusten mukaan (OnePlussan toistaiseksi virallisesti vahvistamat tiedot alleviivattu):

 • 6,7 tuuman ja 2412×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuuden tasainen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 10-bittisillä väreillä (1,07 miljardia värisävyä) ja HDR10+-tuella
 • Näytönalainen sormenjälkilukija
 • Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
 • 8, 12 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
 • 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
 • Kolme takakameraa
  • 50 megapikselin pääkamera 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kennolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera 119,9 asteen kuvakulmalla
  • 2 megapikselin makrokamera
 • 16 megapikselin etukamera, reiässä näytön yläreunan keskellä
 • 4 800 milliampeeritunnin akku 150 watin pikalatauksella
 • Ei Alert Slider -kytkintä
 • Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 12 -ohjelmistoa

Fokuksessa suorituskyky: Snapdragon 8+ Gen 1 ja uusi jäähdytysjärjestelmä

OnePlus 10T on varustettu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1:llä.
OnePlus 10T on varustettu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1:llä.

OnePlus on kertonut keskittyvänsä 10T:ssä erityisesti huippusuorituskyvyn tarjoamiseen kohtuuhinnalla.

OnePlus 10T on varustettu Qualcommin uudella, 20. toukokuuta julkistamalla Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä, joka on 10 prosenttia suorituskykyisempi, jopa yli 30 prosenttia energiatehokkaampi ja kuluttaa kokonaisuutena 15 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä Snapdragon 8 Gen 1, joka on käytössä muun muassa OnePlus 10 Prossa.

Tehokkaan järjestelmäpiirin lisäksi suorituskykyyn OnePlus 10T:ssä on panostettu myös suurella RAM-käyttömuistilla. OnePlus on vahvistanut 10T:n tarjoavan jopa 16 gigatavua LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia, ensimmäistä kertaa OnePlus-älypuhelimessa. UFS 3.1 -tyypin tallennusmuistia on edelleen maksimissaan 256 gigatavua.,

Huhuissa OnePlus 10T:n muistivarianteiksi esillä ovat olleet 8+128, 12+256 ja 16+256 gigatavua, kun aiemmin OnePlus-puhelimissa on nähty vain kaksi ensin mainittua.

OnePlus 10T tarjoaa parhaimmillaan 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua tallennusmuistia.
OnePlus 10T tarjoaa parhaimmillaan 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua tallennusmuistia.

Suurempi RAM-käyttömuisti mahdollistaa suuremman määrän sovelluksia pysyvän taustalla auki, mikä parantaa myös suorituskykyä niihin palattaessa, kun sovellusten ei tarvitse ladata tietoja uudelleen tai hakea niitä hitaamman tallennusmuistin puolelta. OnePlussan mukaan 10T:ssä auki voi pitää jopa 35 sovellusta.

16 gigatavun RAM-käyttömuisti ei kuitenkaan ole laajemmin harvinaisuus älypuhelimissa nykyisin, ja esimerkiksi useammat pelipuhelimet tarjoavat jo vielä enemmän, 18 gigatavua, RAM-käyttömuistia.

Uuden järjestelmäpiirin ja suuremman RAM-käyttömuistin lisäksi OnePlussan mukaan 10T:ssä suorituskykyä tukee sen suurin ja kehittynein jäähdytysjärjestelmä, jonka elementtien yhteispinta-ala on yli 37 000 neliömillimetriä.

OnePlus 10T:n jäähdytysjärjestelmän rakenne.
OnePlus 10T:n jäähdytysjärjestelmän rakenne.

Osa jäähdytysjärjestelmää on suurin OnePlus-puhelimissa nähty höyrykammio kahdeksalla kanavalla ja uudelleen suunnitellulla ”mikronitason 3D-kapillaarihaihdutusrakenteella”, jotka yhdessä nostavat lämmönhaihdutuskyvyn OnePlussan mukaan kaksinkertaiseksi tavanomaisiin älypuhelinten höyrykammioihin verrattuna.

Lisäksi jäähdytysjärjestelmässä käytetään 3D-muotoiltua grafiittia, jonka lämmönhaihdutuskyvyn on mainittu olevan 50 prosenttia parempi kuin tavallisella grafiitilla, ja kuparikalvoa.

OnePlussan mukaan 10T:ssä on lisäksi yhteensä 15 antennin järjestelmä, joka parantaa yhteyksien toimivuutta käytettäessä laitetta vaaka-asennossa kahdella kädellä pidellen.

OnePlus 10T sisältää yhteensä 15 antennia.
OnePlus 10T sisältää yhteensä 15 antennia.

Ohjelmiston puolella suorituskykyä puolestaan tehostaa jo aiemmista OnePlus-puhelimista tuttu HyperBoost Gaming Engine -kokonaisuus. GPA Frame Stabilizer -toiminnon pitäisi vähentää ruudunpäivitysnopeuden vaihtelua pelatessa tehden kokemuksesta sulavamman, puolestaan LSTouch toimii yhdessä OnePlus 10T:n hetkellisen 1 000 hertsin kosketustunnistuksen kanssa kosketusherkkyyden parantamiseksi.

Lisäksi OnePlus 10T:n järjestelmässä uutena toimintona on AI System Booster, joka koostuu joukosta tekoälypohjaisia, suorituskykyä kohentavia optimointeja parantaen OnePlussan mukaan esimerkiksi laitteen käynnistymisnopeutta ja ruudunpäivitysnopeuden vakautta samalla virrankulutusta vähentäen.

OnePlus tulee myös tarjoamaan OnePlus 10T:lle lisävarusteena erityisen Glacier Mat Case -suojakuoren, joka on suunniteltu viilentämään laitetta esimerkiksi pitkienkin pelisessioiden aikana. Kuoressa hyödynnetään ”korkean lämpötilan bionista haihtumista” lämmön haihduttamiseksi pois puhelimesta. Kuoren lämpömateriaali kerää kosteutta ilmasta ja vapauttaa sitä lämmetessään viilentäen puhelinta. OnePlussan testauksessa kuoren on havaittu laskevan OnePlus 10T:n lämpötilaa jopa 2,3 celsiusaseella pelattaessa Genshin Impact -peliä tunnin ajan 60 hertsin näytön virkistystaajuudella ja 25 asteen ympäröivässä lämpötilassa.

OnePlus 10T Glacier Mat Case.
OnePlus 10T Glacier Mat Case.

150 watin SuperVOOC Endurance Edition -pikalataus

OnePlus 10T on tuomassa ensimmäisenä OnePlus-älypuhelimena globaaleille markkinoille uuden akun 150 watin pikalatauksen, joka nähtiin jo aiemmin Kiinan markkinoilla OnePlus Acessa ja Intian markkinoilla OnePlus 10R 5G:ssä.

OnePlus 10T:ssä pikalatausratkaisu on saanut nimekseen 150W SuperVOOC Endurance Edition.

OnePlussan mukaan 150 watin pikalataus lataa OnePlus 10T:n 4 800 milliampeeritunnin akun 1 prosentista 100 prosenttiin 19 minuutissa. Yhden päivän tarpeisiin riittävän määrän latausta saa vain 10 minuutissa.

OnePlus 10T tuo globaaleillekin markkinoille 150 watin SuperVOOC-pikalatauksen.
OnePlus 10T tuo globaaleillekin markkinoille 150 watin SuperVOOC-pikalatauksen.

Mukana OnePlus 10T:n myyntipakkauksessa tulee 160 watin tehoinen SuperVOOC-laturi ja USB-C-kaapeli. OnePlussan oman pikalatauksen ohella laturi tukee standardin mukaista USB Power Delivery -latausta muille laitteille.

Latausratkaisun osana toimii Battery Health Engine -teknologiat, jotka pidentävät akun käyttöikää ja parantavat kapasiteetin säilymistä. Smart Battery Health -algoritmi ja Battery Healing Technology mahdollistavat akun säilyttävän jopa 80 prosenttia kapasiteetistaan vielä 1 600 lataussyklin jälkeen, joka vastaa neljän vuoden käyttöä.

Algoritmi seuraa ja hallinnoi latauksen enimmäissähkövirtaa ja varmistaa sen pysyvän turvallisissa rajoissa. Osa kokonaisuutta on myös elektrolyyttiteknologia, joka mahdollistaa akkukennon ikään kuin korjaavan itseään parantaen akun kuntoa ja suorituskykyä.

Latausratkaisu sisältää kaksi latauspumppua, joista kumpikin tarjoaa 75 watin lataustehoa OnePlus 10T:n kaksiosaiselle akulle. VFC-latausoptimointialgoritmi puolestaan parantaa viimeisen 10 prosentin latauksen tehokkuutta säätäen sähkövirtaa ja jännitettä 100 milliampeerin ja 10 millivoltin pykälillä parantaen tehokkuutta ja vähentäen lämpöä.

Kokonaisuutena latausta hallitsee erillinen piiri, joka tunnistaa sisääntulevan sähkövirran ja jännitteen ja valitsee akulle sopivan yhdistelmän. Lämpötila-antureita turvallisuutta valvomassa OnePlus 10T sisältää 13 kappaletta, minkä lisäksi 128-bittinen salausalgoritmi tunnistaa viralliset SuperVOOC-laturit ja kaapelit ja mahdollistaa nopeimman latauksen vain niiden kanssa.

OnePlus 10T:n 150 watin pikalataus rajoittuu muun muassa Euroopan ja Intian markkinoille sen vaatiessa yli 220 voltin verkkovirtajännitteen. Yhdysvalloissa huippunopeaa pikalatausta ei siis käytössä nähdä, vaan siellä latausteho rajoittuu 125 wattiin, jolla lataus nopeudessa tosin häviää 1-100 prosentin latausajassa vain yhden minuutin 150 watin lataukselle.

50 megapikselin Sony IMX766 -pääkamera ja lisäksi ultralaajakulma- ja makrokamerat

OnePlus 10T Moonstone Black takaa.
OnePlus 10T Moonstone Black takaa.

Takana OnePlus 10T:ssä on kolme kameraa. Pääkamerana on aiemmin OnePlus 9 -puhelimista ultralaajakulmakamerana ja muun muassa Nord 2 sekä 2T 5G:stä pääkamerana tuttu 50 megapikselin ja 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kenno, joka tarjoaa verrattain kookkaan 1,0 mikronin pikselikoon (12,5 megapikselin oletuskuvakoolla 2,0 mikronia). Pääkamera on varustettu edelleen OnePlus 10T:ssä myös optisella kuvanvakaimella.

OnePlussan mukaan OnePlus 10T:ssä Sony IMX766 -pääkameralla voi tallentaa kuvia 10-bittisillä väreillä, eli yli miljardilla värisävyllä ja 64-kertaisella määrällä tavanomaisiin 8-bittisiin väreihin.

Muut kaksi OnePlus 10T:n takakameraa ovat OnePlussan vahvistamalla tavalla 119,9 asteen ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Tarkempia yksityiskohtia näistä se ei vielä kertonut, mutta huhujen mukaan ultralaajakulmakameran tarkkuus olisi 8 megapikseliä ja makrokameran 2 megapikseliä.

Parannuksia kuvaamiseen on tehty myös ohjelmistopuolella, muun muassa uudella Image Clarity Engine -algoritmikokonaisuudella, jonka myötä laitteen pitäisi tallentaa kuvia nopeammin ja suuremmalla yksityiskohtien määrällä.

OnePlussan mukaan OnePlus 10T:ssä on lisäksi käytössä OnePlussan HDR 5.0 ja TurboRAW -algoritmit, jotka yhdessä Sony IMX766 -kennon kanssa mahdollistavat parannetun laajan dynaamisen alueen (HDR) kuvaamisen esimerkiksi vastavalotilanteissa.

Ei Alert Slider -kytkintä

OnePlus 10T Jade Green sivulta.
OnePlus 10T Jade Green sivulta.

OnePlus 10T:stä puuttuu yksi aiemmista OnePlus-huippupuhelimista tuttu ominaisuus vaihtamiseen äänellisen, värinän ja äänettömän tilan välillä.

Kolmiasentoisen Alert Slider -kytkimen, joka on ollut OnePlus-puhelinten tunnusmerkki, poistamista OnePlus on perustellut tilan tarpeella muille komponenteille – ”korkean tehon lataukselle, suuren kapasiteetin akulle sekä paremmalle antennisignaalille”.

Vaikka Alert Slider on ulkopuolelta pienen näköinen, vaatisi se OnePlussan mukaan laitteen emolevyltä jopa 30 neliömillimeträ tilaa.

Lisätilaa OnePlus 10T:n sisällä puolestaan vaativat myös esimerkiksi kaksi latauspumppua yhden sijaan, ja OnePlussan mukaan Alert Sliderin säilyttäminen OnePlus 10T:ssä ilman laitteen paksuuden kasvattamista olisi tarkoittanut 300 milliampeerituntia pienempää akkua.

OxygenOS 13 tulossa

OnePlus 10T:n rinnalla 3. elokuuta OnePlus tulee julkistamaan myös uuden OxygenOS 13 -ohjelmistonsa. Se tullaan julkaisemaan ensin päivityksenä OnePlus 10 Prolle ja myöhemmin tänä vuonna OnePlus 10T:lle.

Markkinoille tullessaan OnePlus 10T on siis varustettu vielä Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvalla OxygenOS 12:lla.

OnePlus 10T:n erot OnePlus 10 Prosta

OnePlus 10T:ssä on tasainen näyttö ja samankaltainen, mutta hieman erilainen kamerakohouma kuin OnePlus 10 Prossa.
OnePlus 10T:ssä on tasainen näyttö ja samankaltainen, mutta hieman erilainen kamerakohouma kuin OnePlus 10 Prossa.

OnePlus 10T:ssä on alkuvuoden OnePlus 10 Pron tavoin neliömäinen kamerakohouma, jolla sijaitsee kolme kameraa ja neljänteen ympyrään sijoitettuna LED-kuvausvalo. Vaikka yleisilmeeltään OnePlus 10T muistuttaa erityisesti takaa OnePlus 10 Prota, on puhelinten välillä yksityiskohdissa useita eroja. Kamerakohouma on hieman erilainen kokonaisuutena, mukaan lukien myös tavaltaan, miten se yhdistyy sivurungon kanssa. Kuvausvalo ja yksi kameroista on myös sijoitettu keskenään eri tavoin.

Muita selkeitä ulkoisia eroja OnePlus 10 Pron ja OnePlus 10T:n välillä ovat OnePlus 10T:stä puuttuva OnePlussan kolmiasentoinen Alert Slider -kytkin sekä OnePlus 10T:n tasainen näyttö verrattuna OnePlus 10 Pron reunoiltaan kaarevaan näyttöön. Lisäksi OnePlus 10T:ssä kylkiä kiertävä kehys on muovia, kun se OnePlus 10 Prossa on alumiinia.

OnePlus 9:stä ja 9 Prosta sekä OnePlus 10 Prosta poiketen OnePlus 10T ei ole osa OnePlussan yhteistyötä kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. OnePlussan mukaan 10T:ssä ei ole Hasselblad Camera for Mobilea, koska se” halusi tarjota ultimaattisen suorituskykyyn keskittyvän lippulaivapuhelimen laitteen valitussa hintapisteessä”.

Keskeisiä parannuksia OnePlus 10T:ssä verrattuna OnePlus 10 Prohon ovat Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, suurempi 16 gigatavun RAM-käyttömuisti sekä tehokkaampi 150 watin pikalataus.

Samanaikaisesti kameroiltaan OnePlus 10T tulee olemaan OnePlus 10 Prota kokonaisuutena heikompi, sillä telekamera esimerkiksi puuttuu kokonaan ja ultralaajakulmakameran tarkkuus on selvästi pienempi (OnePlus 10 Prossa 50 megapikseliä). Lisäksi näyttö on vähemmän tarkka ja muutenkin ominaisuuksiltaan hieman vaatimattomampi.

Ominaisuuksista OnePlus 10T:stä puuttuu Prohon verrattuna näillä näkymin myös langaton lataus.

Kuvassa OnePlus 10 Pro kahtena värivaihtoehtonaan.
Kuvassa OnePlus 10 Pro kahtena värivaihtoehtonaan.