OnePlus 11:n Android 14 / OxygenOS 14 -päivitys tuli saataville Euroopassakin

OnePlus on laajentanut Android 14 / OxygenOS 14 -käyttöjärjestelmäpäivityksen saatavuutta OnePlus 11 -älypuhelimelle nyt myös Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

OnePlus toi aiemmin marraskuun puolivälissä päivityksen saataville aluksi vain Intiassa. Nyt päivityksen saatavuus on nopeasti laajentunut muille varianteille.

Myös Euroopassa OnePlussan mukaan jakelu on käynnistynyt ensimmäisenä beetatestiversiota aiemmin käyttäneille ja laajenee vaiheittain useammille käyttäjille.

Android 14:ään perustuvan OxygenOS 14 -ohjelmiston tuova päivitys OnePlus 11:lle on EU-malliversion osalta CPH2449_14.0.0.201(EX01).

OnePlus julkisti OxygenOS 14:n jo syyskuun lopulla. Google julkaisi Android 14 -käyttöjärjestelmäversion 4. lokakuuta.

OnePlus kertoo panostaneensa OxygenOS 14:ssä muun muassa nopean ja sulavan käyttökokemuksen viemiseen eteenpäin uusilla pinnan alla tapahtuneilla parannuksilla. Lisäksi on tehty runsaasti parannuksia yksittäisissä toiminnoissa ja sovelluksissa. OxygenOS 14 tuo myös tuen Windows 11 -käyttöjärjestelmän Puhelinlinkki-toiminnolle.

OxygenOS 14:n osana on uusi Trinity Engine -alustakokonaisuus, joka sisältää kaikkiaan kuusi teknologiaa. Trinity Enginen ytimessä ovat CPU Vitalization, RAM Vitalization ja ROM Vitalization, jotka tehostavat osiltaan suorittimen, RAM-käyttömuistin ja tallennusmuistin toimintaa pyrkien tarjoamaan parhaan mahdollisen suorituskyvyn, akunkeston ja pitkän aikavälin sulavan käyttökokemuksen.

CPU Vitalization on laskentatehon ajoitusteknologia, joka määrittää parhaan tasapainon suorituskyvyn ja pienemmän virrankulutuksen välillä eri käyttötilanteissa. OnePlussan mukaan toiminnon  seurauksena akunkesto pidentyy jopa 20 minuutilla OnePlus 11:ssä verrattuna OxygenOS 13:een ilman suorituskyvystä tinkimistä.

Ensi kerran OxygenOS 13:ssa esitelty käyttömuistin toimintaa optimoiva RAM Vitalization otettiin on päivitetty OxygenOS 14:ssä, parantaen jopa 10 prosentilla sujuvuutta ja sallien usein käytettyjen sovellusten pysyvän taustalla toiminnassa jopa 72 tunnin ajan. Tallennusmuistia optimoiva ROM Vitalization puolestaan tarjoamaan nopean ja sulavan käyttökokemuksen vielä jopa 48 kuukauden tyypillisen käytön jälkeen. Osan ROM Vitalization toimintoa ovat esimerkiksi pakkausalgoritmeit, tiedostojen eheyttäminen ja muistin kiihdytysteknologiat.

Mukana suorituskykyä ja käyttötuntumaa ovat tehostamassa myös parannetut HyperRendering, HyperTouch ja HyperBoost.

Suorituskyvyn lisäksi OxygenOS 14:ssä on panostettu yksityisyyteen ja turvallisuuteen. Asetuksissa OxygenOS 14:ssä on tietoturvakeskus, joka mahdollistaa laitteen suojaustilan ja yksityisyysasetusten hallinnan ja  varoittaa mahdollisista tietoturvariskeistä.

OxygenOS 14:ssä on uudistettu kuvien hallintaa. Haluttaessa sovellukset voi asettaa kysymään joka kerta erikseen pääsyä kuviin ja videoihin, ja tarjolla on myös vaihtoehto, jolla voi antaa pääsyn vain tiettyihin valokuviin ja videoihin galleriassa.

Käyttöliittymän tyylin osalta OxygenOS 14 jatkaa alun perin OxygenOS 13:ssa esiteltyä Aquamorphic Design -tyyliä päivitetyllä 2.0-versiolla. Aquamorphic Design 2.0:n näkyvin uusi ominaisuus on Fluid Cloud. Se muistuttaa hieman Applen Dynamic Islandin ideaa. Fluid Cloud näyttää ilmoitukset kuplien, kapseleiden ja paneelien sisällä luonnollisesti sulautuvalla tavalla näytön yläreunassa.

Lisäksi OxygenOS 14:n väriteema muuttuu nyt dynaamisesti esimerkiksi kellonajan, älypuhelimen tilan ja sisällön mukaan, kuten esimeriksi akun latautuessa tai vaikkapa treenatessa. Äänet on myös suunniteltu uudelleen: Aquamorphic-teemalla varustettuja ääniä on yhdeksää eri tyyliä, sisältäen soittoäänet, hälytysäänet ja ilmoitukset.

Uusi File Dock -ominaisuus mahdollistaa tiedon keräämisen, analysoinnin ja jakamisen. Pitämällä painettuna tekstiä, kuvaa, videota tai linkkiä niitä voi kerätä ja siirtää talteen sivupalkista löytyvään File Dockiin ja siirtää eri sovellusten välillä sekä eri laitteeseenkin, kuten tablettiin.

Muistiinpanot-sovellus päivittyy puolestaan tarjoamaan erilaisia muotoiluvaihtoehtoja, värejä, alleviivauksia, yliviivauksia ja sekä mahdollistamaan eri kirjasinkokojen ja tyylien käytön.

Kuvien ja videoiden käsittelyyn uutta tuo Smart Cutout -toiminto, jolla jopa kolme yksittäistä kohdetta voidaan tunnistaa yhdestä ruudusta ja rajata sekä erottaa ne taustasta painamalla pitkään kohdetta.

OxygenOS 14:ssä OnePlus on kehittänyt eteenpäin myös yhteistoimintoja puhelinten ja tablettien välillä. OnePlussan mukaan OxygenOS 14:llä varustetut laitteet voivat luoda saumattomasti yhteyden toisiinsa aiempaa nopeammin ja vakaammin.

OnePlus 11:n OxygenOS 14 -päivityksen uudistukset OnePlussan mukaan

 • Pantanal palvelu
  • Lisätty Fluid Cloud, muuntautuvien muotojen vuorovaikutustapa, jonka avulla voit tarkastella ajantasaista tietoa yhdellä silmäyksellä.
  • Lisätty laitteiden välinen tuki Fluid Cloudille. Nyt voit tarkistaa tililläsi olevien laitteiden yhteystilan yhdellä silmäyksellä.
 • Älykäs tehokkuus
  • Lisätty File Dock, jossa voit siirtää sisältöä sovellusten ja laitteiden välillä vetämällä ja pudottamalla.
  • Lisätty Content Extraction -ominaisuus, joka tunnistaa ja poimii tekstiä ja kuvia näytöstä yhdellä napautuksella.
  • Lisätty Smart Cutout -ominaisuus, joka voi erottaa valokuvassa useita kohteita taustasta kopioimista tai jakamista varten.
 • Laitteiden välinen yhteys
  • Parannettu Shelf-näkymää lisäämällä widget-suosituksia.
 • Turvallisuus ja yksityisyys
  • Parannettu valokuviin ja videoihin liittyvää käyttöoikeuksien hallintaa, jotta sovellukset voivat käyttää niitä turvallisemmin.
 • Suorituskyvyn optimointi
  • Parantaa järjestelmän vakautta, sovellusten käynnistysnopeutta ja animaatioiden sujuvuutta.
 • Aquamorphic Design
  • Päivitetty Aquamorphic Design luonnollisella, lempeällä ja selkeämmällä värityylillä mukavamman värikokemuksen saamiseksi.
  • Lisätty Aquamorphic-teemaisia soittoääniä ja uudistettu järjestelmän ilmoitusääniä.
  • Parannettu järjestelmäanimaatioita tekemällä niistä entistä tasaisempia.
 • User Care
  • Lisätty hiilidioksidin seuranta-AOD, joka visualisoi hiilidioksidipäästöt, joita vältyt kävelemällä ajamisen sijaan.