Oikeudenkäynnit paljastivat mehukkaita yksityiskohtia Googlen liiketoiminnasta ja sopimuksista Applen ja Android-valmistajien kanssa

Google on pinteessä Yhdysvalloissa. Oikeusjuttujen lopputulos on epäselvä, mutta jo nyt julki on tullut paljon tietoja.

Googlea vastaan on käynnissä Yhdysvalloissa useampia oikeusjuttuja, jotka ovat paljastaneet mielenkiintoista tietoa yhtiön liiketoiminnasta ja sopimuksista muun muassa Applen ja Samsungin kanssa.

Kilpailuoikeudellisten syytteiden oikeudenkäynti Googlea vastaan on paljastanut jo aiemmin erilaisia mielenkiintoisia tietoja. Nyt Googlen todistaja on lipsauttanut julki tiedon siitä, millaisen osuuden Google maksaa Applelle sen laitteissa tehtyjen hakujen tuottamasta liikevaihdosta.

Keskiössä kilpailuoikeudellisissa syytteissä ovat juurikin Googlen sopimukset Applen ja muiden laitevalmistajien sekä selainten kanssa oletushakukoneen paikasta – ja se onko Google näillä sopimuksillaan käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin laittomalla tavalla kilpailua rajoittaakseen.

Esimerkiksi Apple saa Googlelta yhtiöiden välisen sopimuksen perusteella osuuden Apple-laitteilla tapahtuvien Google-hakujen tuottamista mainostuloista, koska Apple on asettanut Googlen oletushakukoneeksi laitteissaan. Sopimuksen on tiedetty olevan kokoluokaltaan merkittävä, ja Googlen voivan maksaa Applelle sen perusteella nykyisellään jopa lähemmäs 20 miljardia dollaria vuodessa.

Bloombergin mukaan todistajana kuultu Chicagon yliopiston professori Kevin Murphy, joka avustaa Googlea taloustieteen asiantuntijana, lipsautti nyt julki tiedon, että Google maksaa Applelle 36 prosentin osuuden liikevaihdosta, jonka se saa Google-hakukoneen käytöstä Applen Safari-verkkoselaimessa.

Aiemmin osana oikeudenkäynti Google-hausta vastaava johtaja Prabhakar Raghavan kertoi todistuksessaan Googlen käyttäneen yhteensä 26,3 miljardia dollaria vuonna 2021 päästäkseen oletushakukoneeksi eri selaimissa, laitteissa ja alustoilla.

Summa sisältää esimerkiksi Googlen maksut Applelle, kuin myös Mozillalle paikasta sen Firefox-selaimen oletushakukoneena, sekä muille selaimille, Android-laitevalmistajille ja operaattoreille. Kaiken kaikkiaan liikevaihtoon suhteutettuna Google maksoi vuonna 2021 sopimustensa perusteella 17,7 prosenttia kumppaneilleen, joiden kanssa se on sopinut oletushakukoneena toimimisesta.

Kuten olettaa sopikin, Applen sopimus Googlen kanssa on merkittävästi yleistä tasoa parempi, koska Apple on niin merkittävä kumppani Googlelle sen hakukoneen osalta. Samalla sopimus on merkittävä myös Applelle, joka saa Googlelta jopa noin kuudesosan liiketuloksestaan.

Toinen Googlea vastaan käynnissä oleva merkittävä oikeudenkäynti Yhdysvalloissa juontuu Epic Gamesin nostamasta kanteesta ja keskittyy Google Play -sovelluskaupan ympärille. Kanteessaan Epic on esittänyt, että Google olisi eri tavoin pyrkinyt rajoittamaan kilpailun toteutumista ja tämän vahingoittaneen Epicin liiketoimintaa.

Myös tältä osin oikeuskäsittely on nostanut julkisuuteen mielenkiintoisia lukuja.

Googlen kumppanuuksista vastaavan johtajan James Kolotourosin todistuksen yhteydessä julki tuli tieto, jonka mukaan Google sopi maksavansa Samsungille yhteensä 8 miljardia dollaria neljän vuoden aikana vastineena Google-haun, Google Assistantin ja Google Play -kaupan oletusasemasta Samsungin laitteissa.

Ennen sitä Google oli ehdottanut, ettei Samsung saisi asettaa omaa Galaxy Store -kauppaansa osaksi kotinäkymää. Google luopui kuitenkin tästä vaatimuksestaan osana neuvotteluja.

Varhain vuonna 2019 Samsung-laitteiden kerrotaan tuottaneen vähintään puolet Google Play -kaupan liikevaihdosta, joten Googlelle sopu myös Samsungin kanssa oli keskeistä sen liiketoiminnan kannalta.

Muiden kuin Samsungin, mukaan lukien operaattoreiden, osalta Googlen kerrotaan ehdottaneen 2,9 miljardin dollarin maksamista vuonna 2020 ja summan kasvamista 4,5 miljardiin dollariin vuonna 2023 taatakseen haun, Google Playn ja muiden ”kriittisten sovellusten” aseman eri laitteissa.

Käytännössä myös Android-valmistajien kanssa tehdyissä sopimuksissa on kyse osasta Google Playn ja Googlen hakukoneen tuottaman liikevaihdon jakamisesta kumppaneille. Julki tulleet tiedot kertovat esimerkiksi OnePlussan saaneen lajista riippuen 10-20 prosenttia mainosliikevaihdosta ja 5 tai 20 prosenttia Play-liikevaihdosta perustuen sopimukseensa Googlen kanssa.

Googlella kerrotaan olleen sopimuksestaan eri tasoja. Täydet korvaukset on saanut esiasentamalla Google-sovellukset ja pidättäytymällä kilpailevien sovellusten sisällyttämisestä. Esimerkiksi OnePlus ei osin tämän vuoksi tuonut laitteisiinsa Epic Gamesin Fortniten asentajaa, koska se olisi johtanut tulojen laskuun Googlelta.