Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Vihdoin julkistettu: tässä on suomalaisen yrityksen tekemä "mullistava tietokone"

Monissa liemissä keitetty yrittäjä Kristoffer Lawson on uuden Solu Machines -startupin perustaja. Yrityksen pitkälti salassa kehittämä ensituote on uudenlainen tietokone, joka esiteltiin San Franciscossa torstaina 15. lokakuuta.

Suomen aikaa julkistustilaisuus aloi siis varhain perjantai-aamuna. Yhtiön kotisivut ja jo alkanut Kickstarter-kampanja paljastivat Solun perimmäisen olemuksen hieman ennakkoon.

Solun kerrotaan olevan maailman pienin yleistietokone. Puuta muotoilussaan hyödyntävä laite toimii mobiililaitteen tavoin sellaisenaan, mutta se voidaan myös yhdistää näyttöön ja näppäimistöön perinteisen pöytäkonekokemuksen saavuttamiseksi. Pienen kokonsa lisäksi laitteen erikoisuuksiin lukeutuvat täysin uudenlainen käyttöjärjestelmä ja omintakeinen tilauksiin perustuva liiketoimintamalli.

 

Solun mukaan käyttäjien ei tarvitse jatkossa huolehtia lainkaan ohjelmien asennuksista, varmuuskopioista tai muista huoltotoimista. Uuden tietokoneen Solu OS -käyttöjärjestelmä on yhdistetty pilveen ja huolehtii kaikesta tästä käyttäjän puolesta. Tiedostojen lisäksi Solu muistaa käyttäjän koko työpöydän projekteineen ja asetuksineen, eli järjestelmä voidaan palauttaa vahingon sattuessa uuteen laitteeseen täysin ennalleen. Pilviyhteydestä huolimatta Solu toimii kuitenkin tarvittaessa myös offline-tilassa.

Solu OS:n käyttöliittymässä painotetaan yhteistyötä ja jakamista. Mielenkiintoisesti tyylitelty käyttöliittymä jakaa käyttäjänsä elämän projekteihin, joiden alle luodaan tiedostoja, kerätään materiaalia ja jaetaan tarvittaessa sisältöä muiden käyttäjien kanssa.

Itse laitteen ostamisen lisäksi Solu-käyttäjät maksavat kuukausimaksua, jolla saa Solu-järjestelmän käyttöönsä. Tilaukseen kuuluvat kaikki alustalle saatavilla olevat ohjelmat ja rajaton määrä tallennustilaa. Mitään palveluita ei siis tarvitse ostaa erikseen.

Solu on ennakkotilattavissa Kickstarterissa. Halvimmillaan itse laitteen, laturin ja kuuden kuukauden tilausjakson saa 299 eurolla. Tälle portaalle mahtuvat kuitenkin vain 150 nopeinta tilaajaa, joiden jälkeen hinnat alkavat pikkuhiljaa nousta. Lopulliseksi suositushinnaksi kerrotaan 449 euroa. Toimituksia lupaillaan tässä vaiheessa vuoden 2016 toukokuun tienoille. Solu-tietokoneet rakennetaan, testataan, paketoidaan ja toimitetaan Suomesta.