Apple TV siirtyi 4K-aikaan

Apple julkisti tänään myös uuden mediatoistimensa, seuraavan Apple TV-mallin. Ulkoisesti uutuuslaite näyttää hyvinkin samankaltaiselta kuin edeltäjänsä, mutta sisäisiä ominaisuuksia on päivitetty huomattavasti. Uusi laite tottelee osuvasti nimeä Apple TV 4K.

Kuten aiemminkin huhuttiin, tärkeimmät päivitykset Apple TV 4K:lle ovat tuki suuremmalle 4K-tarkkuudelle ja sitä myöten myös rikkaampaan väritoistoon kykenevälle HDR-sisällölle. Uutuus osaa itse valita kullekin televisiolle sopivimman, rikkaimman mahdollisen väriskaalan tehden käytöstä helppoa.

Myös tekniseen puoleen on panostettu. Vanha järjestelmäpiiri on päivitetty uuteen, tuplasti nopeampaan kolmiytimiseen A10X Fusion -järjestelmäpiiriin ja RAM-muistin määräkin on nostettu 3 gigatavuun. Edelliseen verrattuna Apple TV 4K on siis huomattavasti tehokkaampi, joka on toki välttämätöntä 4K HDR -sisällön toistamista ajatellen. Laitteesta löytyy odotetusti tuki molemmille käytössä oleville HDR-formaateille, eli HDR10:lle ja DolbyVisionille. Varta vasten valmistettu 4K-videosovitin puolestaan lupailee kaikkien aikojen tarkinta kuvanlaatua 4K-televisiolla.

Mediatoistimen käyttöliittymää on muokattu ja optimoitu 4K-sisältöä varten, ja Apple on lisäksi sopinut yhteistyöstä monien Hollywood-studioiden kanssa, joten iTunesiin on tulossa runsaasti 4K sisältöä tulevaisuudessa. 4K-sisältö ei tuo mukanaan lisähintaa, vaan maksaa saman verran kuin HD-vastine. Myös aiemmin HD:na ostetut elokuvat päivittyvät, mikäli mahdollista, automaattisesti 4K-versioiksi ilman lisähintaa.

Myös Netflix ja muut suoratoistopalvelut tukevat jatkossa 4K:ta myös Applen laitteella. Lisäksi yhtiö panostaa live-urheiluun ja -uutissisältöön, ja kaikkea tarjontaa voi tietenkin selata Sirin avulla pelkillä äänikomennoilla. Siri-avustajaan on muutenkin panostettu, ja se osaa esimerkiksi etsiä halutun pesäpallo-ottelun tilanteen kertoen, tai keskittyä yksinomaan 4K-sisällön löytämiseen. Myöhemmin tulevan AirPlay 2 -tuen ansiosta Apple TV 4K voi myös ohjata muun muassa kotoa löytyviä kaiuttimia tai kodinkoneita.

Apple TV 4K tulee myyntiin yhdessä uuden Siri Remote -kaukosäätimen kanssa ja julkaistaan 22. syyskuuta. Hintaa kertyy Suomessa 32 gigatavun version 199 eurosta 64-gigatavuisen mallin 219 euroon.