Nyt pääsee kokeilemaan: Apple julkaisi ensimmäiset julkiset testiversiot iOS ja iPadOS 13:sta ja macOS Catalinasta

Apple on julkaissut nyt ensimmäiset julkiset beetatestiversiot valmiina julkaisuversioina syksyllä päivityksenä odotettavista iOS 13, iPadOS 13, tvOS 13 ja macOS Catalina -käyttöjärjestelmäversioista sen eri laitteille.

Apple esitteli uudet käyttöjärjestelmäversionsa 3. kesäkuuta vuotuisen WWDC-kehittäjäkonferenssinsa avauksessa ja rekisteröityneille sovelluskehittäjille ensimmäiset testiversiot julkaistiin jo tuolloin.

Nyt julkaistuja julkisia testiversioita pääsee käyttämään kuka tahansa, jolla on sopiva laite. Beetaversioiden asentaminen vaatii Applen beetaohjelmaan liittymisen sekä beetaprofiilin lataamisen ja asentamisen laitteeseen Applen sivuilta. Sen jälkeen beetatestiversiot ilmestyvät asennettaviksi tavallisten päivitysten tapaan. Muistutuksena mainittakoon, että tavanomaisesti beetatestiversioissa voi esiintyä enemmän erilaisia virheitä ja ongelmia ja ne voivat toimia yleisesti epävakaammin.

iOS 13 tulee saataville iPhone 6s:lle ja uudemmille ja sisältää lukuisia uudistuksia. Näitä ovat muun muassa käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila, suorituskykyparannukset, vakionäppäimistön pyyhkäisykirjoitus, näyttävämmäksi uudistettu Kuvat-sovellus, Memoji-tarrat, uudistuksia Sirin toimintaan (muun muassa luonnollisempi ääni ja viestien luku AirPodsien kanssa), uudistettu CarPlay-näkymä, täysin uusittu Muistutukset-sovellus, etenevät lyriikat Musiikki-sovelluksessa, aieemmat Etsi iPhone ja Etsi ystäväni -sovellukset korvaava uusi sovellus sekä yksityisyysparannuksia ja kirjautumismahdollisuus Apple-tilillä sovelluksiin.

iOS 13 tuo tumman tilan ja paljon muuta.
iOS 13 tuo tumman tilan ja paljon muuta.

iPadin käyttöjärjestelmällä on jatkossa oma nimensä, iPadOS. iPadOS 13 sisältää iOS 13:n uudistukset mutta lisäksi iPadille ja muun muassa sen suuremmalle näytölle räätälöityjä uudistuksia. Esimerkiksi kotinäkymässä widgetit saa iPadeissa jatkossa sovellusruudukon rinnalle samaan näkymään ja moniajoa on jälleen uudistettu. Uutta on mahdollisuus avata samasta sovelluksesta useita ikkunoita. Muita parannuksia ovat täyden työpöytäkokemuksen tarjoava Safari-verkkoselain, pienempi viive Apple Pencil -kynässä, tuki USB-levyille ja muistikorteille Tiedostot-sovelluksessa sekä mahdollisuus asentaa käyttöön eri fontteja.

iPadOS tulee iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, 5. sukupolven iPadille ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille.

Myös iPadOS saa tumman tilan.
Myös iPadOS saa tumman tilan.

Mac-tietokoneiden seuraavan käyttöjärjestelmäversion macOS Catalinan merkittävimpiä uudistuksia ovat iTunesin korvautuminen erillisillä Musiikki-, TV- ja Podcastit-sovelluksilla sekä Project Catalyst, joka tarjoaa sovelluskehittäjille jatkossa helpon mahdollisuuden kääntää iPadille kehittämänsä sovellukset myös Mac-sovelluksiksi. Muita uudistuksia ovat iPadin käytön lisänäyttönä/kosketuslevynä mahdollistava Sidecar, iOS 12:sta tuttu Ruutuaika-kokonaisuus, parannuksia turvallisuuteen sekä lukuisat uudistukset yksittäisiin sovelluksiin.

macOS Catalina heittää hyvästit iTunesille.
macOS Catalina heittää hyvästit iTunesille.

tvOS 13 puolestaan tuo Apple TV:lle usean käyttäjätilin mahdollisuuden ja muiden Apple-laitteiden tavoin tuen valituille Xbox- ja PlayStation-peliohjaimille.