Nokian toimitusjohtaja soitti maailman ensimmäisen immersiivisen puhelun IVAS-teknologialla - "Olemme osoittaneet äänipuheluiden tulevaisuuden"

Nokia kertoo soittaneensa ensimmäisen uuden 3GPP Immersive Voice and Audio Services (IVAS) -koodekin matkapuhelun.

Nokia kuvailee uuden tekniikan tuomaa hyppäystä eteenpäin puhelukokemuksessa suurimmaksi sitten monofonisten puhelujen mahdollistumisen jälkeen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark soitti puhelun Nokian kampukselta Espoosta Stefan Lindströmille, joka on Suomen digitaalisaation ja uusien teknologioiden suurlähettiläs.

Immersive Voice and Audio Services (IVAS) -koodekkiteknologia on osa tulevaa 5G Advanced -standardia. Se mahdollistaa puhelun osapuolille tilaäänen kuulemisen reaaliajassa.

Nokian mukaan se onnistui esittelemään IVAS-teknologiaa reaaliaikaisessa puhelussa, vaikka teknologiaa ei ole vielä otettu käyttöön mobiiliverkoissa. Ensimmäisessä live-puhelussa hyödynnettiin Nokian omaa Immersive Voice -teknologiaa puhelun toteuttamiseksi julkisessa 5G-verkossa.

Nokian mukaan se on ollut johtava toimija IVAS-koodekin kehitystyössä ja standardoinnissa. Yhteensä mukana kehityskonsortiossa on ollut 13 yhtiötä. Aiemmin Nokia esitteli kehitystyötään tältä osin Slush-tapahtumassa jo loppuvuodesta 2022.

”Tarjosimme tänään esimakua siitä, miltä tulevaisuuden puhelut kuulostavat. IVAS-teknologia mullistaa sekä ääni- että videopuhelut – kuulija kokee kaiken kuin olisi itse paikalla. Tämä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia uusille teollisille, yritys- ja kuluttajasovelluksille”, toteaa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

”IVAS-teknologian mahdollistama reaaliaikainen, immersiivinen puhe- ja ääniteknologia syventää äänimaailmaa ja parantaa puhelun laatua. Kolmiulotteinen äänimaailma tekee kokemuksesta todentuntuisen tarjoten runsaasti uusia mahdollisuuksia sekä kuluttaja- että yritysviestintään. Immersiivinen viestintäteknologia voi viedä lisätyn todellisuuden ja metaversumikokemuksen täysin uudelle tasolle”, sanoo puolestaan suurlähettiläs Stefan Lindström.

Nokia pyrkii laajentamaan ja vahvistamaan IVAS-teknologian avulla patenttilisensoinnin liiketoimintaansa.

”Olen ylpeä Nokian tutkijoista ja insinööreistä, jotka ovat olleet edelläkävijöitä uusien tilaääniteknologioiden kehittämisessä. Koko maailma pääsee nyt hyötymään keksinnöistämme teknologian standardoimisen myötä”, kommentoi Nokian lisensoinnista vastaavan Nokian Technologia-liiketoimintaryhmän johtaja Jenni Lukander.

Päivitetty 11. kesäkuuta kello 16.20: Päivitetty artikkeliin kommentit Nokian suomenkielisestä tiedotteesta.