Nokian kameraguru palasi Microsoftilta Nokialle

Nokialla aikanaan kameroiden kehitystä vetänyt ja kameraguruksikin usein tituleerattu Juha Alakarhu on palannut Microsoftilta takaisin Nokian palkkalistoille. Alakarhu siirtyi Microsoftille Nokian puhelinten liiketoimintakaupan yhteydessä.

Nyt Microsoft on käytännössä ajanut puhelinbisneksensä alas ja keskittyy jatkossa yrityspuhelimiin, joissa kamerat tuskin tulevat olemaan keskeisimmässä asemassa ominaisuuksien osalta.

Näin ollen Alakarhunkin lähtö Microsofttilta ja paluu Nokialle on hyvin luontevaa.

Alakarhu siirtyy vetämään Nokialle Technologies -yksikköön Head of Imaging -tittelillä OZO-tiimiä. OZO on Nokian virtuaalitodellisuus- eli VR-kamera, jota se myy ammattikäyttöön 55 000 euron hintalapulla.

Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskamera.

Nokia-uransa Alakarhu aloitti vuonna 2004 ja nousi johtamaan kuvausteknologioiden kehitystä vuonna 2011. Microsoft-kaupan jälkeen Alakarhu muutti työskentelemään Redmondiin, Yhdysvaltoihin, Microsoftin päämajaan.

Virtuaalitodellisuuskameroiden kehittäminen tarjonnee Alakarhullekin uusia mielenkiintoisia haasteita. Kameragurun kädenjälki uusien julkistusten muodossa tullee nähtäville jälleen tulevina vuosina.

Nokia-nimi on myös palaamassa älypuhelimiin pian HMD globalin kanssa tehdyn julkistetun lisenssisopimuksen nojalla, mutta näiden Android-älypuhelinten kehitystyö tapahtunee pitkälti HMD globalin toimesta tai sen ohjauksessa yhdessä Foxconnin ja muiden kumppaneiden kanssa.

Nokian itsensä antaman panoksen laitteiden kehitykseen voi odottaa tulevan olemaan hyvin rajallinen ja rajoittuvan ennemminkin suunnitelmien hyväksyntään ja tiettyjen valittujen ohjelmistopuolen asioiden, kuten Z Launcherin, kehittämiseen edelleen eteenpäin. Näin ollen älypuhelinten kameroiden parissa Alakarhu tuskin tulee enää Nokialla työskentelemään.