Huhu: Nokia mukaan älykellobisnekseen

Nokian on huhuttu kehittävän Android-pohjaista älykelloa tai -ranneketta jo jonkin aikaa. Nyt nuo huhut ovat saaneet lisää tuulta siipiinsä, kun Nokia Oyj:n hallitus on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, ja yksi yhtiökokouksen aiheista on yhtiöjärjestyksen muutos. Uusi yhtiöjärjestyksen teksti sisältää viitteitä puettavaan elektroniikkaan ja muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin tuotteisiin.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistyminen on saanut vaadittavat viranomaishyväksynnät, ja niinpä Nokia Oyj:n hallitus on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen joulukuun alussa. Yksi esitys kokoukselle on yhtiöjärjestyksen muuttaminen, ja uusi teksti kuuluu esityksen mukaan seuraavasti:

”Yhtiön toimialana on tutkia, kehittää, tuottaa, markkinoida, myydä ja toimittaa laitteita, ohjelmistoja sekä palveluita laaja-alaisesti kuluttaja- ja yritysmarkkinoilla. Mainitut tuotteet, ohjelmistot ja palvelut liittyvät muun muassa teleoperaattoreille ja muille yrityksille toimitettaviin verkkoihin, esineiden internetiin, terveyteen ja hyvinvointiin, multimediaan, big dataan ja analytiikkaan, matkaviestimiin sekä puettavaan ja muuhun elektroniikkaan. Lisäksi yhtiö voi luoda, hankkia ja lisensoida aineetonta omaisuutta ja ohjelmistoja sekä harjoittaa muuta teollista ja kaupallista liiketoimintaa, mukaan lukien arvopaperikauppa ja muu sijoitustoiminta. Yhtiö voi harjoittaa liiketoimintaansa suoraan, tytär- ja osakkuusyritysten sekä yhteisyritysten välityksellä.”

Yhtiöjärjestyksen tekstissä toki on kyse vain mahdollisuuksista kehittää eri alojen teknologioita ja laitteita, mutta ainakin siis jonkinlaista mielenkiintoa puettavaa elektroniikkaa kohtaan on.

Nokia ehti kertaalleen kehittää Windows-pohjaisen älykellon, mutta Microsoft perui tämän kellon julkaisun ostettuaan Nokian kännykkävalmistuksen.