Tärkeä patenttisopimus: Nokia ja kiinalainen Xiaomi yhteistyöhön

Nokia on kertonut päässeensä sopimukseen kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Xiaomin kanssa.

Yhtiöt lisensoivat toisiltaan mobiilialan standardeille välttämättömiä essentiaalipatentteja, minkä lisäksi yhtiöt ryhtyvät yhteistyöhön muussa liiketoiminnassa. Xiaomi myös ostaa Nokialta joukon patentteja ja vahvistaa näin heikkona pidettyä patenttiasemaansa, joka on ollut yksi este kansainvälisen laajentumisen tiellä.

Monivuotisessa sopimuksessa patenteista rahaa virtaa epäilemättä Nokialle päin, mutta yhtiöt eivät kerro diilin arvoa.

Patenttien lisensoinnin lisäksi Nokia toimittaa Xiaomille verkkoinfrastruktuurituotteita sekä yhtiöt tekevät strategista yhteistyötä ja tutkivat mahdollisuuksia muun muassa keinoälyn, virtuaalitodellisuuden ja asioiden internetin osalta.

”Xiaomi on yksi maailman johtavista älypuhelinvalmistajista ja olemme ilahtuneita päästessämme heidän kanssa sopimukseen”, sanoo Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Sopimus Xiaomin kanssa on erityisen merkittävä myös siksi, koska se on nyt ainoa merkittävä kiinalainen älypuhelinvalmistaja, joka maksaa Nokialle patenttilisenssejä. Aiemmin Nokialla on ollut sopimus myös Huawein kanssa, mutta se on päättynyt uudistamattomana.

Huhujen mukaan Nokia-puhelimia nykyisin tekevä HMD Global ottaisi myös käyttöön XIaomin järjestelmäpiirin tulevassa älypuhelimessaan. Tästä ei ainakaan vielä hiiskuttu lisätietoja.

Toukokuussa Nokia ilmoitti patenttisovusta ja verkkoinfrastruktuuritoimituksia käsittävästä yhteistyöstä myös Applen kanssa.